De amerikanske angrepene mot en syrisk militærbase i begynnelsen av april ble sett på som en advarsel til det nordkoreanske regimet. USAs visepresident er i Asia denne uken og har sagt at den nye amerikanske administrasjonen vil benytte en ny strategi overfor Nord-Korea.

– Det er slutt på tålmodigheten. Bare de siste to ukene har vår nye president vist styrke og besluttsomhet i Syria og Afghanistan. Det vil være klokt av Nord-Korea hvis de ikke forsøker å teste ham eller våre militære styrker i regionen, sa visepresident Mike Pence under Asia-besøket denne uken.

Dårlig kommunikasjon

Før påske sa president Donald J. Trump at han hadde sendt hangarskipet USS Carl Vinson, ledsaget av ubåter og flere krigsskip, for å styrke USAs tilstedeværelse nær Nord-Korea. Målet var å opprettholde beredskapen og tilstedeværelsen i Nordøst-Asia.

– Vi sender en armada. Veldig mektig, sa president Donald Trump i et intervju med Fox i forrige uke.

Dette utløste skarpe reaksjoner fra Nord-Korea som sa de ville se på dette som en krigshandling. Den kinesiske avisen Global Times skrev at Nord-Korea og Sør-Korea ikke har vært nærmere krig siden Nord-Korea gjennomførte sin første atomprøvesprengning i 2006.

Nå viser det seg at den amerikanske armadaen ikke er på vei til Nord-Korea, men befinner seg i Det indiske hav – i grenseområdene mellom Indonesia og Australia.

– Skipene beveger seg nordover til det vestlige området av Stillehavet. Dette burde ha blitt kommunisert bedre tidligere, innrømmer pressetalskvinne Dana White hos Pentagon overfor New York Times.

Det vil ta minimum to uker før USS Carl Vinson vil være på plass i havområdene utenfor Nord-Korea. Ifølge New York Times skylder Pentagon og Det hvite hus på hverandre på hvem som har gitt feilinformasjon.

Trumps pressetalsmann Sean Spicer kalte dette en avskrekking overfor Nord-Korea.

Frykter opptrapping

Nord-Korea forsøkte i helgen å skyte opp nye missiler. Dette ble mislykket.

– Dette er en provokasjon fra Nord-Korea som vi ikke aksepterer, sa USAs forsvarsminister James Mattis på tirsdag.

USA vurderer å skyte ned nordkoreanske missiler, sier amerikanske kilder til The Guardian. Den amerikanske forsvarsministeren skal ha orientert den amerikanske kongressen om at dette er noe som vurderes.

– Alle alternativer er på bordet, sier Pentagon-talsmann Gary Ross til den britiske avisen.

Han sier at Nord-Koreas ulovlige våpenprogram er en klar trussel mot USAs nasjonale sikkerhet og at Nord-Korea har sagt at de ballistiske missilene er ment å kunne brukes til atomvåpen som skal nå byer i USA, Sør-Korea og Japan.

Ingen vet hvordan Nord-Korea vil reagere hvis USA skyter ned nordkoreanske missiler.

– Jeg vil se på det som en opptrapping av konflikten. Jeg tør ikke gjette hvordan Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil tolke dette. Jeg er bekymret for at han vil ha et behov for å reagere kraftig for ikke å bli sett på som svak, sier Abraham Denmark, som var seniorrådgiver i Pentagon med ansvar for Asia under Barack Obama, til avisen.

Strandet i Nord-Korea

Over 200 utenlandske journalister var invitert til Nord-Korea sist helg for å overvære hva de ble lovet skulle være en «viktig begivenhet». De endte opp med å overvære en militærparade og se ferdigstillelsen av nye bygninger i hovedstaden.

Mange har hatt problemer med å komme seg tilbake via Kina eller Vladivostok i Russland.

– Forsinkelsene er ikke blitt forklart, og det var ingen ende i sikte, skriver sjefredaktør Chad O’Carroll i nyhetsmagasinet NK News, som følger Nord-Korea tett.

Det går rykter om at kinesere som er bosatt i Nord-Korea frykter amerikanske angrep og rømmer fra landet. Det kinesiske flyselskapet Air China har kansellert flyvninger til Pyongyang. En representant for selskapet sier til nyhetsbyrået AFP at årsaken er dårlig billettsalg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se de spektakulære dronebildene fra brøyting fv 55 over Sognefjellet
Dronebilder fra Sognefjellet hvor Vegvesenet er i full gang med å brøyte fylkesvei 55. I spektakulære omgivelser jobber fresen seg sakte gjennom de enorme snømassene. Jobben tar rundt to uker og til tross for at det ikke har vært noen snørekord i år.
01:01
Publisert: