Australia har siden før annen verdenskrig vært en av USAs nærmeste allierte. Med et mer aggressivt Kina å håndtere har forholdet blitt tettere siden årtusenskiftet.

Landets statsminister Malcolm Turnbull er milliardær og har lang bakgrunn fra næringslivet. Han var forberedt på å ta til motmæle da Donald J. Trump ringte.

Verste avtale

I flere uker var det planlagt Donald J. Trump skulle ringe den australske statsministeren sist helg. Rådgiverne for Turnbull hadde fått beskjed om at samtalen ville vare en time og de to skulle diskutere handel, sikkerhetspolitikk og internasjonale spørsmål.

Turnbull slapp knapt til under samtalen, ifølge utskrift fra samtalene som Washington Post og Sydney Morning Post har fått tilgang til. Trump startet med å skryte av hvor stort flertall han fikk da valgmennene skulle utpeke USAs neste president i desember – seks uker etter valget.

Han kritiserte også en avtale som USA og Australia tidligere har inngått hvor USA har forpliktet seg til å ta inn 1250 flyktninger som har vært flere år i en interneringsleir for flyktninger som Australia har betalt for i et lite Stillehavsland.

– Jeg ønsker ikke disse folkene. Dette er den verste avtalen som er inngått, sa Trump, ifølge utskriftene fra samtalen.

Den australske statsministeren er kjent for å være en dyktig forhandler og utskriftene fra samtalen viser at han ikke var innstilt på å la Trump snakke uten å bli stilt til ansvar. Han forsøkte å komme til orde.

Da Trump sa det var hans «intensjon» å stille seg bak avtalen om å motta flyktninger, var dette et uttrykk Turnbull ikke ville akseptere; han ønsket at Trump skulle forplikte seg til å ta imot flyktningene og ikke endre denne avgjørelsen senere.

Natt til torsdag har Trump tatt til Twitter hvor han klritiserer avtalen som er inngått med Australia.

–Kan du fatte dette? Obama-administrasjonen gikk med på å ta imot tusenvis av ulovlige innvandrere fra Australia. Hvorfor? Jeg skal studere denne dumme avtalen, skriver Trump. 

Verste samtale

Trump sa til Turnbull at han hadde snakket med andre statsledere samme dag, blant annet Russlands president Vladimir Putin. Kilder i Det hvite hus sier til Washington Post at samtalen med den australske statsministeren var «fiendtlig» og «ladet».

Trump refererte til de andre samtalene da han snakket med Australias statsminister.

– Dette er den verste samtalen jeg har hatt så langt, sa han.

Trump la på røret etter 25 minutter – til tross for at den australske statsministeren hadde fått beskjed om at de to skulle snakke sammen i én time.

På en pressekonferanse i Melbourne på torsdag nektet den australske statsministeren å bekrefte lekkasjene fra telefonsamtalen.

– Jeg vil ikke kommentere en samtale mellom meg selv og USAs president utover hva vi har sagt offentlig, sa han.

I det offentlige referatet fra Det hvite hus heter det at de to «understreket styrken og nærheten i forholdet, som er avgjørende for fred, stabilitet og velstand i stillehavsregionen og globalt».

– Dere kan gjerne spekulere om politikk og policy fra Washington, men det er ikke min jobb. Min jobb i dag, og hver eneste dag, er å stå opp for Australia og det er hva jeg gjør, sa han.

Forbereder blodslit til fjells
- Vi gjør det fordi vi liker det, sier de to advokatfullmektigene Line Sogn Plassen og Ingeborg Kristine Lind om treningen før norges tøffeste fjellskirenn.
03:10
Publisert:

DNs journalister Espen Linderud og Marte Ramuz Eriksen har gransket hvordan norske aksjefond har gjort det siden 2000. Sammen med DNs Bård Bjerkholt og Terje Erikstad gir de også tips til fondssparing, og hvilke feller du bør unngå.

Hør sendingen i din podcast-spiller. Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.