Under G20-toppmøtet i mars, hvor finansministre og sentralbanksjefer for verdens 20 største økonomiske land og regioner var samlet, presset USA gjennom endringer i sluttkommunikeet.

For første gang på mange år ble ikke standardformuleringen om å «bekjempe alle former for proteksjonisme» tatt med.

Svak handelsvekst

Under Den asiatiske utviklingsbankens årsmøte på fredag har Japan, Kina og Sør-Korea blitt enige om å stå samlet mot krefter som ønsker økt proteksjonisme.

Den utelatte formuleringen fra G20-møtet er tatt med i dagens sluttkommuniké, som fant sted i forbindelse med årsmøtet i Den asiatiske utviklingsbanken (ADB).

«Vi er enige om at handel er en av de viktigste motorene for økonomisk vekst og utvikling. Det bidrar til produktivitetsforbedringer og arbeidsplasser. Vi vil bekjempe alle former for proteksjonisme», skriver finansministrene og sentralbanksjefene for de tre landene.

Den globale handelsaktiviteten har vært svak de siste fem årene. De asiatiske landene som har bygd opp store økonomier de siste tiårene fra handel med omverdenen er bekymret over økt proteksjonisme – særlig fra vestlige land.

USAs president Donald J. Trump har gjennom hele valgkampen, og etter han ble innsatt, sagt at han vil føre en politikk hvor amerikanske interesser vil være viktigst.

Japan, Kina og Sør-Korea er blitt enige om å stå samlet under det kommende G20-toppmøtet i Tyskland i juli, hvor også Trump vil delta.

«Vi vil opprettholde en høy grad av kommunikasjon og koordinering for å takle mulig finansiell ustabilitet i forbindelse med økt usikkerhet for verdensøkonomien og geopolitiske spenninger», heter det i sluttkommunikeet.

Kinesisk konkurranse

Den asiatiske utviklingsbanken (ADB) har i over 50 år støttet opp med finansiering av infrastrukturprosjekter og utvikling for de fremvoksende økonomiene i Asia. ADB kontrolleres av Japan og vestlige land som største eiere.

Bistandsbanken har fått konkurranse fra Kina. Asia Infrastructure Investment Bank (AIIB) ble etablert i fjor med Kina i spissen. Et 50-talls andre land er også medlemmer, men ikke USA. AIIB skal finansiere store utbyggingsprosjekter – med kapital fra Kina.

Parallelt med dette har Kina igangsatt «One Belt, One Road», som er en moderne utgave av den gamle Silkeveien, som knyttet Kina med Europa.

– Det er en god idé å knytte sammen land og fremme aktiviteter for hele regionen. Vi kan samarbeide da vi har tilsvarende ideer, sa bistandsbankens direktør Takehiko Nakao på en pressekonferanse.

Han advarte land som vil inngå i Silkeveiprosjektet og kreditorer om kostnadene fra denne typen investeringer. Kina har foretatt store investeringer i infrastruktur siden årtusenskiftet, men den samfunnsøkonomiske gevinsten på mange prosjekter er lav.

Ønsker respekt

AIIB har 250 milliarder dollar tilgjengelig for utlån basert på egenkapitalen på 100 milliarder dollar – innbetalt av i hovedsak Kina.

– Jeg er kinesisk statsborger og jeg er veldig patriotisk, men jeg har ikke et veldig smalt nasjonalistisk sinn. Kina må gjøre noe som kan hjelpe landet til å bli sett på som et ansvarlig medlem av det internasjonale økonomiske samfunnet. Kanskje i fremtiden vil Kina bli sett på som en ansvarlig leder, sier AIIBs toppsjef Jin Liqun til Financial Times.

Siden oppstarten i fjor har AIIB kun foretatt utlån på to milliarder dollar. Til sammenligning har Verdensbanken, ADB og fire tilsvarende bistandsbanker som er kontrollert av vestlige land foretatt utlån på 700 milliarder dollar.

Kina sier de ikke vil kontrollere AIIB med veto, men vil la medlemslandene få styre. Hverken Japan eller USA er medlemmer. Storbritannia, Tyskland og Norge er blant medlemslandene.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Disse løper i Usain Bolts fotspor
Champs er Jamaicas største idrettsarrangement. Bak de kritthvite karibiske strendene, backbeatrytmer og lokalpils, kjemper Jamaicas yngste spurtfantomer som om livet stod på spill. Møt de raskeste menneskene i verden.
02:10
Publisert: