Ikke noe trigger profesjonelle investorer så mye som volatilitet. Det har det vært mye av det siste året, fra brexit og overraskende Trump-seier – til europeiske presidentvalg og geopolitiske konflikter i Midtøsten og i Nord-Korea. Volatiliteten er for tiden svært lav.
Etterlyser risiko
Siden meningsmålingene for over to uker siden viste at Emmanuel Macron ville vinne det franske presidentvalget har volatiliteten på de globale aksjemarkedene falt med over 30 prosent. CBOE Volatility Index er på det laveste siden 1993.
«Noen bør sende ut en etterlysning for å finne de savnede makrorisikotakerne. Det virker som at den selvtilfredsheten vi sist opplevde i 2005–06 har vendt tilbake. Ingenting bekymrer markedene», skriver Nomura Securities i en ny rapport.
Også for amerikanske statspapirer har usikkerheten falt til nivåer som sist ble sett før presidentvalget i fjor høst. De globale aksjemarkedene har steget med over ni prosent hittil i år. Det er oppgang i USA, Japan og ved de fleste europeiske markedene.
Fortsatt skriver vi kun mai måned. De største økonomiene har innfridd med en økonomisk vekst som har vært som ventet – eller litt bedre. Resultatsesongen er nesten over og det er resultatvekst i USA, Japan og Tyskland.
Denne optimismen i seg selv kan være et faretegn, ifølge Nomura.
«Vi er vant til å lete etter negative nyheter og beskytte oss, men hva med den oppadgående risikoen fra høyere renter hvis ting blir bedre», spør Nomura-teamet, ledet av George Goncalves i rapporten.
Lav volatilitet
Nomura tror det går mot en renteøkning i USA allerede i juni og igjen i september før det blir en liten pause frem til 2018.
«Det er ikke mange risikohendelser på kalenderen etter at det franske valget er overstått», skriver Nomura, som legger til at det ikke er mangel på geopolitiske risikoer.
Sannsynligheten for en mulig konflikt mellom USA og Nord-Korea har økt de siste ukene. Etter presidentvalget i Sør-Korea på tirsdag, hvor den nye presidenten er åpen for å holde direkte samtaler med den nordkoreanske lederen, har denne risikoen avtatt de siste 48 timene.
CBOE Volatility Index ligger på 10,2 på torsdag. Dette tilsier en sannsynlig årlig opp- eller nedgang i aksjemarkedet på 10,2 prosent. Den 13. april var den på 15,95.
Skylder på sosiale medier
Investorlegenden Mark Mobius, som var blant de første til å investere i fremvoksende markeder via Templeton Emerging Markets Group, mener at sosiale medier bidrar til å holde volatiliteten i de globale aksjemarkedene nede.
– Sosiale medier har en stor innvirkning. Det skapes stor forvirring med falske nyheter. Du får en situasjon hvor mye informasjon blir diskontert umiddelbart da mange mener at informasjonen de får ikke er riktig, sier han til Bloomberg.
Han mener at sosiale medier og all informasjon som deles gjør at folk glemmer raskere hva som er viktig – og hva som ikke er viktig.
– Det gjør at virkningen av hendelser, som da FBI-direktør James Comey ble sparket, blir svakere, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.