Den kinesiske sentralbanken var aktivt inne i markedet i forrige uke for å hindre kursen på kinesiske yuan å falle til under syv mot en amerikansk dollar. Etter å styrket seg i forrige uke har kursen falt på mandag. Asiatiske valutaer er under kraftig press.

Fortsatt valutafall

Den kinesiske sentralbanken har satt en referansekurs som er 0,86 prosent lavere enn på fredag. Dette er den største svekkelsen i kursen siden juni i fjor.

Nye statistikker fra sentralbanken viser at valutareservene fortsette å falle i desember holder seg så vidt over 3000 milliarder dollar. Valutareservene har falt fra nesten 4000 milliarder dollar i juni 2014 – et fall som tilsvarer 8500 milliarder kroner.

«Den nye referansekursen på valutaen og fallet i valutareservene til 3010 milliarder dollar gjør at vi har forventninger om at yuanen kan fortsette å svekke seg denne uken», skriver OCBC Bank i Singapore i en morgenrapport på mandag.

I 2016 svekket den kinesiske valutaen seg med 6,6 prosent mot amerikanske dollar. En svak kinesisk valuta var en av hjertesakene til USAs neste president under valgkampen. Donald Trump har sagt at den kinesiske valutaen allerede er mellom 30 og 45 prosent for svak.

Han mener at den svake kinesiske valutaen gir landets eksportører konkurransefordeler mot amerikanske selskaper. Han har truet med å ilegge kinesiske eksport en straffetoll på 45 prosent.

Den kinesiske valutaen forventes å svekke seg i 2017, noe som vil forverre forholdet mellom Kina og USA.

– Yuanen vil være under press fra kapitalflukt og andre forhold. Kina kan ikke tillate at valutaen svekker seg med mer enn 25 prosent mot dollaren i 2017, sier Yu Yongding, som har vært medlem av sentralbankens pengepolitiske komité, til Economic Information Daily på mandag.

Perfekt storm

Det er ikke bare den kinesiske valutaen som er under press. Malaysia, som er en av de mest eksportavhengige økonomiene i Asia, har opplevd at ringgiten har svekket seg fra 3 mot en amerikansk dollar i 2013 til 4,5 ved inngangen til 2017.

Malaysia er blitt rammet av en perfekt storm med politisk uro i landet, fall i oljeprisen, lavere etterspørsel fra Kina og usikkerhet rundt hva slags handelspolitikk Donald Trump vil føre som USAs neste president.

«Hvis den amerikanske sentralbanken øker renten raskere enn hva som forventer kan dette føre til økt kapitalflukt fra Malaysia og plassere ringgiten under økt press. Det er økt sannsynlighet for en global handelskrig under en Trump-regjering og den malaysiske eksportsektoren vil lide mer hvis det komme nye proteksjonistiske tiltak», skriver BMI Research i en ny rapport.

Analyseselskapet er ikke alene om å tro at ringgiten kan svekkes mer. De internasjonale finansinstitusjonene HSBC, Westpac og Mizuho har de siste par ukene nedjustert prognosene for Malaysia og valutaen.

«Vi har allerede sett en svekkelse av valutaen det siste året og denne trenden kan fortsette», skriver Mizuho Bank.

Jokeren i det asiatiske valutamarkedet er USA. Den amerikanske sentralbanken Fed kan sette opp renten raskere enn forventet hvis Donald Trump gjennomfører mange av valgløftene.

– Hvis de amerikanske rentene kommer på tre prosent, eller muligens høyere, vil vi begynne å se en mye sterkere kapitalflukt fra Asia, sier Robert Rennie, som leder global markedsstrategi hos Westpac, til CNBC.

Markedene

Det er en forsiktig optimisme ved de asiatiske aksjemarkedene på mandag morgen. Sydney-børsen startet uken sterkt med en oppgang på 0,9 prosent fra morgenen av, men de asiatiske markedene har ikke klart å henge med.

Nøkkelindeksene ved de kinesiske børsene har steget med mellom 0,3 og 0,5 prosent. Også i Hong Kong og Mumbai er det en svak oppgang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den ble kalt byen som aldri sover. Her er Aleppo i dag
Se de første bildene fra den sønderskutte byen.
04:05
Publisert: