Økonomiprofessoren Peter Navarro har i mange år vært en av USAs fremste kritikere til Kina og den økonomiske politikken landet har ført og hvordan dette har ført til ubalanser.

«Kina har ført en uerklært handelskrig med USA siden landet ble opptatt som fullt medlem i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i 2001», skrev han i et innlegg i Los Angeles Times i august.

Boken «Death by China: How America Lost its Manufacturing Base» har vært en bestselger i USA og er for tiden utsolgt, men er å finne som en dokumentar på Netflix og Youtube.

«Hjelp til med å forsvare USA og beskytt familien din ved ikke å kjøpe Made in China», sier han i dokumentarfilmen.

Han publiserte tidligere i år boken «Crouching Tiger: What China’s Militarism means for the World».

– Bias mot Kina

Denne uken bekreftet Donald Trump at han vil utnevne Navarro til å lede White House National Trade Council. Trump og Navarro har sagt at Kina lenge har manipulert sin egen valuta og dermed gitt kinesiske selskaper konkurransefordeler på eksportmarkedene.

Dette har Kina avvist. Den kinesiske sentralbanken har latt valutaen svekke seg siden våren 2015, men dette har ikke ført til en eksportvekst. Trump har sagt han vil utpeke Kina som valutamanipulator så snart han inntar Det hvite hus – med støtte fra Navarro.

USAs tidligere sentralbanksjef Ben Bernanke, sa under en konferanse i Beijing tidligere i desember at Kina ikke møter kriteriene som USA benytter for å bli kalt en valutamanipulator. Bernanke innrømmet at han er usikker på hvordan forholdet mellom Kina og USA vil bli under Trump.

Kina har vært i tvil om de mange utspillene Trump kom med overfor Kina under valgkampen. Utnevnelsen av Navarro gjør at kineserne tar Trump på alvor.

«Personer som Navarro har et bias mot Kina. Det at en slik person blir får en ledende jobb i den neste amerikanske regjeringen er ikke noe å le av», skriver den statlige avisen China i en lederartikkel på fredag.

Ikke redd for oppgjør med USA

De statskontrollerte engelskspråklige kinesiske avisene formidler myndighetenes offisielle syn i koordinerte lederartikler, kommentarer, «leserbrev» og reportasjer. På fredag har en rekke kinesiske aviser kritiske kommentarer til de siste utnevnelsene fra Donald Trump.

China Daily kommer med en advarsel.

«Den nye administrasjonen må ikke glemme at de økonomiske forbindelse og handelen mellom verdens to største økonomier aldri har vært tettere. Ethvert forsøk på å ødelegge en vinn-vinn-situasjon vil føre til at begge parter kommer tapende ut», skriver China Daily.

Global Times, som ofte tar hardere i og spisser artikler og kommentarer for å få frem budskapet enda tydeligere, skriver på fredag at Kina må våkne opp til de nye realitetene med Trump som amerikansk president om en knapp måned.

«Kina er mektig nok til å tåle presset fra Trump-regjeringen. Beijing vil bli vant til spenningen mellom de to landene. Hvis Washington tør å provosere Kina over kjerneinteressene vil ikke Beijing være redd for å ta et oppgjør med USA og presse sistnevnte til å vise respekt overfor Kina», skriver Global Times.

Markedene

Nøkkelindeksene ved de fleste børsene i Asia har falt fredag formiddag. Nøkkelindeksene i Hong Kong, Shanghai, Taipei og Singapore har falt med mellom 0,3 og 0,6 prosent. Tokyo-børsen holder stengt.

Den tyske finansinstitusjonen Deutsche Bank har inngått et forlik med det amerikanske justisdepartementet etter salg av råtne boliglån i forkant av finanskrisen. Banken skal totalt betale 7,2 milliarder dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs julepanel 2016
01:04
Publisert: