I de tre månedene som har gått siden Donald J. Trump ble valgt som USAs president har det vært full jubel på det amerikanske aksjemarkedet. Nøkkelindeksen Dow Jones har steget med 9,8 prosent og har lagt seg på over 20000 – for første gang i historien.
Kaotisk start for Trump
Analyseselskapet Capital Economics, som følger over 30 økonomier over hele verden, er positive til utviklingen de ser i den globale økonomien inn i 2017.
«Utsiktene for den globale veksten i 2017 er rimelige lyse. Undersøkelser foretatt nylig tyder på at aktiviteten har tatt seg litt opp i USA, Europa og Japan. Noen av de viktigste fremvoksende økonomiene er på vei ut av resesjon», skriver Capital Economics i en ny rapport.
De tror at den økonomiske veksten i verdensøkonomien vil holde seg sterk det neste året. Dette skyldes i stor grad hva som de forventer vil skje i USA under Trump-regjeringen.
«Til tross for en kaotisk start for Trump-regjeringen de første ukene virker det sannsynlig at USA vil kunngjøre større tiltakspakker de kommende månedene. Det vil forsterke utviklingen i USA med en sterkere vekst», mener Capital Economics som tror USA vil få en økonomisk vekst på 2,7 prosent i 2017.
De utelukker ikke overraskelser.
«Hvis Trumps omstridte presidentvedtak fører til splittelse med mer moderate republikanere kan det gjøre det vanskeligere å få Kongressens godkjennelse for finanspolitisk stimulans», skriver analyseselskapet.
Som 1980-tallet
Finansinstitusjoner og analyseselskaper er i tvil om hvordan den amerikanske sentralbanken (Fed) vil reagere på store offentlige, lånefinansierte investeringer, som Trump har lovet. Under valgkampen lovte han investeringer på 1000 milliarder dollar.
Capital Economics tror Fed vil sette opp renten raskere enn forventet og at dollaren vil styrke seg mot andre valutaer. Dette vil skje til tross for at Trump har indikert at han mener dollaren er for sterk.
Han har kritisert Japan, Kina og Sør-Korea for å svekke egne valutaer for å gi eksportørene konkurransefortrinn.
– Jeg forutser at dollaren vil fortsette å styrke seg det neste året eller så og deretter vil vi få en dollarkollaps. Det var nøyaktig det samme som skjedde på 1980-tallet, sier valutaekspert David Marsh ved Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) til næringslivskanalen CNBC.
Dollarindeksen styrket seg fra 88 i oktober 1978 til 148 i februar 1985 før verdens økonomiske stormakter ble enige om tiltak for å svekke dollaren og la blant annet den japanske yenen styrke seg.
Trump-rulett
En dollarsvekkelse vil ikke skje med det første. Trump har sagt han vil bringe arbeidsplasser tilbake til USA. Det har vært forsøk til å få til en valutaavtale mellom USA, Japan, Kina, Storbritannia og EU – tilsvarende Plaza-avtalen på 1980-tallet.
Marsh tror at Trumps temperament, hvor han legger skylden på andre, vil forverre situasjonen for den amerikanske dollarens styrkelse.
– Noen vil få skylden for dette. Det vil åpenbart ikke bli USAs skyld. En dag vil det være Kina, den neste Japan og deretter kommer Tyskland. Du har en følelse av at det er et rulettbord på Trumps nattbord som han svinger rundt. Det ene øyeblikket er han et sted – det neste et annet, sier Marsh.
Marsh tror det kan komme en ny Plaza-avtale, men at dette ligger langt frem i tid.
Hør podkast om DNs fondsgransking:
DNs journalister Espen Linderud og Marte Ramuz Eriksen har gransket hvordan norske aksjefond har gjort det siden 2000. Sammen med DNs Bård Bjerkholt og Terje Erikstad gir de også tips til fondssparing, og hvilke feller du bør unngå.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.