Natt til fredag kom offisielle vekststatistikkene for Kina for 2016. Som vanlig er Kina tidlig ute med «årsoppgjøret– knappe tre uker etter at nyttårsrakettene avsluttet fjoråret og ønsket det nye velkommen.

–Alt annet enn troverdige

Statistikkene viser at Kina avslutter fjoråret noe sterkere enn de første tre kvartalene. Veksten ble på 6,8 prosent i fjerde kvartal og 6,7 prosent for hele året. Dette er 0,2 prosentpoeng lavere enn i 2015 og den laveste økonomiske veksten siden 1990.

«Nesten alle er enige om at 2016 var mye bedre sammenlignet med 2015, men veksten i bruttonasjonalproduktet ble svakere. Det kan kun bety at 2015-statistikkene var alt annet enn troverdige», skriver professor Christopher Balding ved Peking University i Kina i en kommentar.

Det har alltid vært skepsis til de offisielle statistikkene, og det er sjelden det kommer revideringer av statistikkene senere – noe som er vanlig i de fleste andre land. Også Kinas statsminister har innrømmet at han har benyttet egne formler for å beregne den økonomiske aktiviteten.

I 2015 kollapset nesten aksjemarkedet og det ble satt inn store beløp fra myndighetene og statsselskaper for å redde småinvestorer fra å gå på store tap. I 2016 har myndighetene åpnet pengekranen for å skape økonomisk vekst i innenlandsøkonomien.

– Innenlandsøkonomien og den internasjonale økonomien er fortsatt svært vanskelig, sa direktør Ning Jizhe hos National Bureau of Statistics på fredag morgen i Beijing.

Reddes av forbruk

Eksportsektoren har slitt de siste to årene. Det har kun vært vekst i eksporten tre måneder siden januar 2015 – sammenlignet med samme måned året før. I desember falt eksporten med 6,1 prosent.

Det er kinesiske forbrukere som sørger for vekst. Detaljhandelen økte med 10,9 prosent i desember sammenlignet med for ett år siden. Dette er 0,2 prosentpoeng høyere enn forventet. Industriproduksjonen økte med seks prosent – lavere enn konsensus.

– Den kinesiske økonomien har stabilisert seg i 2016 på grunn av tre hovedårsaken: eiendomsboom de første tre kvartalene, en løs pengepolitikk og betydelige økonomiske tiltak, sier økonom Tommy Xie ved OCBC Bank i Singapore til Bloomberg News.

Han tror ikke den kinesiske økonomien vil få samme drahjelp i 2017.

– Disse tre faktorene vil alle avta i 2017. Begrensningene i eiendomssektoren som er innført vil fortsette og pengepolitikken vil endres til en svak innstramning. Hvis alt håp er rettet mot økonomiske tiltak vil dette kunne skape nye problemer da gjeldsproblemene vil øke, sier Xie.

Utbredt statistikkforfalskning

Statistikkdirektøren sa på pressekonferansen at offentlige ansatte som blir tatt i å forfalske statistikker vil bli straffet. Denne uken bekreftet kinesiske medier at Liaoning-provinsen fabrikkerte statistikker fra 2011 til 2014.

Provinsens innrapporterte skatteinntekter var minst 23 prosent høyere enn hva tilfellet faktisk var, ifølge den statskontrollerte avisen People’s Daily. De økonomiske vekststatistikkene var også forfalsket i fire år. Provinsstatistikkene viser at den lokale økonomien er inne i en resesjon.

– Årsaken var at offentlige ansatte ønsker å fremme sin egen karriere, sa guvernør Chen Qiufa tidligere denne uken.

Det har vært en rekke skandaler i provinsen, som ligger i nordøst-Kina på grensen til Nord-Korea, de siste årene med korrupsjon. Over 500 kommunistpartimedlemmer mistet partiboken mot slutten av 2016.

– Forfalskning av statistikker er svært utbredt i Kina. Det er bra at de har innrømmet hva som har skjedd i Liaoning, men det er ikke nok til at problemet med falske statistikker blir løst. Det må bli et klart skille mellom revisjonen som skjer lokalt og via statistikkbyrået, sier økonomiprofessor Hu Xingdou ved Beijing Institute of Technology til South China Morning Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

En orkidé av en bil
Her er en elbil litt utenom det vanlige.
01:40
Publisert: