Den amerikanske børsindeksen Dow Jones falt med 1861 poeng – 6,9 prosent på torsdag, i hva som var det største fallet ved Wall Street siden i mars.

Seoul-børsen i Sør-Korea falt med over fire prosent da handelen startet i morgentimene på fredag. Også i Tokyo og Sydney var det en nedgang på rundt tre prosent.

Oljeprisen er ti prosent lavere enn hva den var torsdag morgen og nordsjøolje har ligget på 37 dollar fatet.

Kronesvekkelsen har fortsatt i løpet av natten. På onsdag kostet en dollar 9,28 kroner. I morgentimene har dollarkursen vært 40 øre svakere og ligger på 9,68 kroner. En euro koster like under 11 kroner.

Gjenspeiler dårlige nyheter

Finansinstitusjonen ING har i flere uker advart om at den kraftige børsoppgangen siden bunnen i mars kunne vise seg å være for optimistisk. Den amerikanske teknologiindeksen Nasdaq satte ny toppnotering tidligere denne uken.

«Erfaring fra den senere tid viser at det vil være galt å bli for selvtilfreds med en nedgang i aksjemarkedet av denne størrelsen. Det ser ut til å endelig gjenspeile de mange dårlige nyhetene i verdensøkonomien», skriver analysesjef med ansvar for Asia, Robert Carnell, fredag morgen.

Han mener at smittestatistikkene fra enkelte amerikanske delstater er ille og er en indikasjon på en ny smittebølge etter at amerikanske delstater har begynt å fjerne restriksjoner.

«Det kan tyde på at det var for tidlig å gjenåpne», skriver han.

Analysesjefen mener det er umulig å si om nedgangen vil fortsette, eller om investorer vil se børsfallet som en mulighet til å handle aksjer. Han mener børskorreksjonen er en «realitetssjekk for markedene».

«De enkleste forklaringene er ofte de beste. Aksjekursene falt sannsynligvis fordi de hadde steget for mye. Enkelte investorer har fått brent fingrene, mens andre vil se på dette som en kjøpsmulighet. Med korreksjonen er det umulig å vite hvilken retning markedene vil gå», skriver Carnell.

De amerikanske fremtidsindeksene tyder på at børsfallet ikke vil fortsette; de viser en svak oppgang.

Ønsker ny nedstengning

På onsdag ble det bekreftet 135.000 nye smittede på verdensbasis – en ny dagsrekord. Antall bekreftede smittede i USA har passert to millioner mennesker og rundt 115.000 dødsfall. Antall daglige dødsfall i USA har falt fra 2200 for to måneder siden til under 800.

National Australia Bank heller mot teorien om at amerikanske forbrukere vil stramme inn. Det vil ramme verdensøkonomien, og spesielt asiatiske eksportavhengige økonomier som Sør-Korea.

«Om de det er bekymring for nye nedstengninger med alt det betyr for den økonomiske aktiviteten, eller en lang periode med forsiktig forbrukeradferd, er dette utvilsomt en årsak til det kraftige børsfallet», skriver den australske storbanken.

I de folkerike amerikanske delstatene Texas, Florida, Arizona og deler av California er det nye smitteutbrudd. Bymyndighetene i Houston vurderer å be innbyggerne om å holde seg hjemme. På onsdag ble det satt en ny smitterekord i storbyen.

«Vi nærmer oss en mulig katastrofe. Akkurat nå har vi ikke kontroll. De gode nyhetene er at det ikke er for sent», sier byens ordfører Sylvester Turner og dommer Lina Hidalgo i en felles uttalelse.

Den amerikanske finansministeren sa på torsdag at det er uaktuelt å stenge ned den amerikanske økonomien en andre gang på grunn av koronaviruset. Han mener dette vil være til mer skade enn gagn.

– Vi kan ikke stenge ned økonomien igjen, understreket Steven Mnuchin overfor CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.