Pessimismen fra USA på mandag, hvor det var et bredt børsfall, forflyttet seg ikke over Stillehavet til Asia i løpet av natten. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen startet med en oppgang på over to prosent i løpet av de første handelstimene. Det er optimisme å spore.

– Kan være en kjøpsmulighet

Investorer følger smittetrendene like tett som de har gjort under de tidligere utbruddene. Det settes nye rekorder i en rekke amerikanske delstater. Omikronvarianten er blitt dominerende og står for 73 prosent av alle nye tilfeller, ifølge smittevernetaten CDC.

Like før Wall Streets stengetid kom nyheten om at president Joe Biden ikke planlegger en nedstengning i USA for å stanse smitteøkningen. Han skal holde en tale til det amerikanske folk på tirsdag. Han vil oppfordre alle om å vaksinere seg, og å ta en tredje dose.

Det har vært høy volatilitet de siste ukene ved børser over hele verden. Dette ventes å fortsette ut året.

«Når vi går inn i en forkortet uke midt i en periode med økte smittetilfeller, fortsatt press i forsyningskjedene og sammenbrudd i «Build Back Better»-planen, kan økt volatilitet og tynnere handelsvolum få markedet til å overreagere. Det kan være en kjøpsmulighet frem mot jul», skriver analysesjef Mark Hackett hos Nationwide, ifølge CNBC.

De amerikanske fremtidsindeksene er høyere for tirsdag. Nike la frem solide resultater etter børsens stengetid, noe som sendte aksjekursen 3,7 prosent høyere etter å ha falt sammen med andre aksjer tidligere på dagen.

Déjà vu?

Capital Economics ser flere paralleller til situasjonen for ett år siden, da det var økt smitte, nedstengninger og restriksjoner i Europa og USA. Forskjellen var at det var optimisme hos aksjemarkedene etter at en rekke koronavaksiner ble godkjent ved årets slutt.

«I år har utsiktene til at vi står foran en vaksineresistent variant gitt optimistene en realitetssjekk», skriver teamet i en ny rapport.

På toppen av dette er finans- og pengepolitikken helt annerledes. Sentralbanker har begynt å stramme til i Europa og USA. Det ventes en rekke renteøkninger de neste to årene.

Det er heller ikke mye drahjelp å få fra teknologisektoren.

«Oppgangen i aksjer, og spesielt teknologiaksjer, har veldig langt. Vi er ikke blant de som tenker at hele markedet er en boble. Gitt situasjonen vi befinner oss i, med økt smitte og haukaktig sentralbanker, kan investorer velge å ta profitt mot slutten av året», skriver analyse- og rådgivningsselskapet.

Dyre aksjer

De tror ikke dette vil bli et nytt børsrally som vil vedvare, tilsvarende hva store deler av verden har opplevd de siste 20 månedene.

«Selv om utsiktene er usikre, er vårt hovedscenario at effekten fra viruset vil avta over tid. I så fall vil aksjer trolig ta igjen noen av tapene. Men vi venter ikke at dette markerer begynnelsen på nok et vedvarende rally. I stedet venter vi en lite imponerende avkastning fra aksjer de neste par årene», skriver Capital Economics.

De er ikke alene. Finansinstitusjonene Goldman Sachs og Nomura har advart om høye aksjekurser i India og økt usikkerhet fra omikronvarianten. Indiske aksjer har vært priset nesten dobbelt så høyt som gjennomsnittet for aksjer i MSCI Emerging Markets Index.

Oljeprisen har tatt seg opp igjen etter å ha falt på det meste med over 6,5 prosent på mandag til under 70 dollar fatet. Den ligger på over 72 dollar i asiatisk handel tirsdag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.