Nesten alle aksjene som inngår i Nikkei 225-indeksen ved Tokyo-børsen falt idet handelen startet på mandag. Etter et par timers handel hadde nøkkelindeksen falt med over tre prosent. Trenden har vært den samme ved børsene i Seoul, Shanghai, Singapore og Sydney.

– Illevarslende tegn

For første gang siden før finanskrisen i USA for over ti år siden er den såkalte rentekurven negativ. Dette er differansen mellom renten på amerikanske statsobligasjoner med kort og lang løpetid. Når det er optimisme i markedet er de langsiktige rentene høyere.

I forrige uke snudde dette. Statsobligasjoner med tre måneders løpetid ga en høyere rente enn de med ti års løpetid. Differansen mellom korte statsrenten på to år og lange var på det laveste på fredag. Sist dette skjedde var i 2007.

Mange fagøkonomer mener dette er et typisk resesjonssignal. Denne rentekurven har vært negativ før hver amerikansk resesjon de siste 50 årene i USA.

Aksjekursene falt ved de amerikanske børsene på fredag. Nedgangen har fortsatt i Asia. Det er frykt for at en ny amerikansk resesjon nærmer seg – sannsynligvis i 2020. Dette vil kunne spre seg til andre deler av verden.

«Vi foretrekker å sammenligne renten på statspapirer med to og ti års løpetid for å forutsi en amerikansk resesjon. Utviklingen av tiåringen er et illevarslende tegn», skriver Commonwealth of Australia i morgenrapporten på mandag.

Den amerikanske sentralbanken rørte ikke renten i forrige uke. Rentebanen ble endret. For tre måneder siden ble det ventet to nye renteøkninger i år. Det er det ingen som tror på.

«På dette stadiet venter vi ikke en amerikansk resesjon. Vi har konkludert med at Feds innstramninger er over for nå», skriver banken.

Økt uro

Analytikere frykter økt uro på markedene.

– Jeg begynner å bekymre meg for at USA kan stå foran en mer alvorlig nedtur neste år. Markedene vil være volatile for det meste i år. Jeg vil selge når det styrker seg, men jeg vil ikke kjøpe mye på en svekkelse, sier sjeføkonom Erik Nielsen ved UniCredit Bank i London til Bloomberg.

Renten på amerikanske statspapirer med 10 års løpetid falt det meste siden i mai i fjor sist fredag. Japanske statspapirer med tilsvarende løpetid ligger på minus 0,087 prosent.

«Markedene vil bekymre seg over vekstutsiktene. Produksjonsstatistikker fra større økonomier er svake. På toppen av dette kommer de pågående handelsforhandlingene mellom USA og Kina», skriver analytikere fra ING.

PMI-indeksen for tysk industri falt fredag til 44,7, mot ventet 48. Denne baseres på en undersøkelse blant innkjøpssjefer, og følges tett av økonomene. Indikatoren har vist god evne til å tidlig fange opp svingninger i økonomien. En indeks under 50 viser avtagende aktivitet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

–Hvis jeg hadde kjøpt denne bilen og trodd jeg fikk en miljøbil, hadde jeg blitt ganske skuffet
Test av Mercedes-Benz E 300 de ladbar hybrid.
01:50
Publisert: