Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen startet handelen onsdag morgen med en kraftig nedgang – ledet av tungvekteren Softbank Group, som de siste månedene har foretatt store investeringer i amerikanske teknologiselskaper som Tesla, Microsoft og Netflix.

Utsatt for nye tap

Like før stengetid hadde Softbank-aksjen falt med 3,8 prosent – nesten 15 prosent lavere enn hva den var for en uke siden. På det meste falt Softbank-aksjen med 6,8 prosent.

– Hvis nedturen fortsetter for amerikanske teknologiaksjer kan Softbanks tap øke, sier markedsanalytiker Tomoichiro Kubota hos Matsui Securities til den japanske næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun.

Alibaba, som er Asias største børsnoterte selskap, har falt med tre prosent. Selskapet har store eierposter i teknologiselskaper i Asia og andre deler av verden.

– Nedsalget gjenspeiler en oppbygging av bekymringer fra investorer som er sentrert rundt ytelsen til teknologiselskaper og vekstutsiktene. Dette har gitt en etterklang i de globale aksjemarkedene, sier markedsstrateg Kelly Craig hos JP Morgan Asset Management til næringslivsavisen.

Craig peker på lettelsene sentralbankene har foretatt gjennom koronapandemien med rekordstore tilføringer av penger og lave renter.

– Markedene kan ikke opprettholde dette tempoet for alltid, påpeker han.

Grådighet og utskeielser

INGs analysesjef for Asia spør i morgenoppdateringen om investorer flykter til tryggere investeringer. Dollaren har styrket seg denne uken.

«Hvis dette er en flukt til sikkerhet, hva er det vi flykter fra», spør Robert Carnell og legger til om det kanskje er «grådighet og utskeielser».

Han skriver at han selv har hatt problemer med å skjønne børsrallyet de siste månedene og utelukker ikke at nedsalget vil fortsetter – basert på tekniske analyser.

Det er lyspunkter å se. Kinesiske inflasjonsstatistikker for august kom inn som ventet. Produsentprisene falt med to prosent og konsumprisene steg med 2,2 prosent.

Capital Economics mener statistikkene underbygger tidligere økonomiske statistikker og aktivitetsindekser fra kvartalets to første måneder om at den kinesiske økonomien har ristet av seg mye av koronapandemien.

Nye Iphone-modeller

Det er ikke bare i Japan teknologiaksjene får gjennomgå. Teknologiindeksen ved Hongkong-børsen, hvor de 30 største teknologiselskapene inngår, har falt med over 12 prosent på en uke.

Apples hoffprodusent Hon Hai Precision har klart seg bedre enn andre teknologiselskaper. Apple har skal holde en presentasjon neste uke hvor det ventes de vil vise frem nye Iphone-modeller. Produksjonen av 5G-modeller starte i midten av september, ifølge Nihon Keizai Shimbun.

Japanske Panasonic, som er hovedleverandør av batterier til blant annet Tesla, har falt ved Tokyo-børsen. Dette kommer etter at Tesla-kursen falt med over 21 prosent på tirsdag og fortsatte å falle i etterhandelen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.