Alibaba, Tencent og Baidu har dominert den kinesiske internettsektoren de siste ti årene. Med dype lommer har de stilt opp med finansiering til entreprenører – mot å få en eierpost og krav om å knytte oppstartsselskapene opp mot sine egne digitale økosystemer.
Bytedance har klart å bli et av verdens største internettselskaper uten å havne under kontroll av gigantene. Bak det seks år gamle selskapet står 35-åringen Zhang Yiming, som lærte seg programmering på egen hånd.
Kunstig intelligens i bunn
Japanske Softbank, som stilte opp med startkapital på 20 millioner dollar til Alibaba ved årtusenskiftet, er på vei inn som aksjonær i Bytedance.
Ifølge The Information planlegger Softbank å investere vel 12 milliarder kroner i det kinesiske selskapet med en verdifastsettelse på rundt 75 milliarder dollar – en nesten firedobling siden 2017.
Dette er syv milliarder høyere enn hva transportselskapet Uber ble verdsatt til på forsommeren, ifølge CB Insight. Dette gjør Bytedance til verdens mest verdifulle enhjørning – et privateid selskap med en verdi på over en milliard dollar.
– Bytedance har vært svært dyktige til å skape en tjeneste som tiltrekker seg brukere. Det bruker også tid på tjenestene, sier analytiker Jerry Liu hos finansinstitusjonen UBS til Bloomberg.
Forretningsmodellen er å benytte kunstig intelligens til å innhente og distribuere informasjon, blant annet nyheter og sportsresultater. Resultatet er som om Facebook og Google skulle ha utviklet en felles tjeneste hvor kunstig intelligens ligger i bunn.
Nyhetsappen innhenter og behandler nyheter fra aviser, nettsider, nyhetsprogrammer og andre kilder og presenterer et kort sammendrag. Dette har vist seg å bli en suksessformel for selskapet. Nyhetsappene Tik Tok og Douyin har over 500 millioner brukere i Kina og internasjonalt. Disse innhenter svært mye informasjon om brukeren, som igjen mottar målrettede reklame.
Posisjonerer seg
I motsetning til Baidu, Alibaba og Tencent, BAT-selskapene som har det meste av aktiviteten på det kinesiske fastlandet, har Bytedance utviklet tjenester for det internasjonale markedet.
– Bytedance er i en sterk posisjon til å utmanøvrere Baidu og bli den nye B-en i BAT, sier en bankkilde til Financial Times.
Under et seminar Nomura Securities holdt i september, sa teknologiekspert George Gilder at Bytedance kan bli et av verdens fire mest verdifulle selskaper i 2023. Han viste til at for ti år siden var de fire største olje- og finansinstitusjoner. I år har de amerikanske teknologiselskapene overtatt.
«Bytedances tro på sofistikerte dataalgoritmer passer godt med Softbanks-grunnlegger Masayoshi Sons overbevisning om at kunstig intelligens blir den neste industrirevolusjonen», skriver The Information.
I fjor kjøpte Bytedance blant andre det amerikanske videooppstartsselskapet Flipagram og musikk-appen Musikal.ly for til sammen over 12 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.