I februar fikk Anil Ambani en frist på 30 dager med å betale 5,5 milliarder rupi (680 millioner kroner) som det svenske telekommunikasjonsselskapet Ericsson hadde utestående fra over ti år tilbake.

Før fristen gikk ut torsdag morgen hadde indiske journalister gjort seg klare for å se om Anil Ambani ville havne bak murene i Mumbai. I siste liten ble pengene betalt inn – av hans bror og svigerinne. Brødrene Anil og Mukesh har ikke vært på talefot på mange år.

– En oppriktig og inderlig takk til min respekterte eldre bror, Mukesh og Nita, som står sammen med meg i disse vanskelige tider. Det viser betydningen av å være tro mot sterke familieverdier. Vi har beveget oss vekk fra fortiden. Jeg er dypt takknemlig, sier Anil i en uttalelse tirsdag.

Indisk såpeopera

Arvestriden i Ambani-familien er som en såpeopera hentet ut fra en Bollywood-film om den fattige inderen Dhirubhai Ambani som flyttet til Jemen for å forsørge familien på 1950-tallet. Resultatet ble et av verdens største industriselskaper med en dominerende rolle i India.

Da Dhirubhai Ambani døde i 2002 begynte tidenes arveoppgjør. Sønnene forlangte kontrollen over industrikonglomeratet Reliance, som med børsnoterte selskaper var verdt over 50 milliarder dollar. Til slutt var det moren som måtte tvinge de to til å dele selskapet seg mellom i 2005.

Anil fikk telekommunikasjon- og detaljhandel. Mukesh fikk den tradisjonelle industridelen. Begge delene var verd rundt 12 milliarder dollar (vel 100 milliarder kroner). Mobildriften ble en pengemaskin for Anil, som i 2007 var verd 42 milliarder dollar, ifølge Forbes.

Nedturen har vært svært bratt. Formuen hans har krympet til rundt 300 millioner dollar, ifølge indiske medier. Mukeshs formue har passert 54 milliarder dollar og han er den rikeste i Asia, ifølge Forbes. Han har bygd en skyskraper i Mumbai hvor familien bor med 600 ansatte.

Noe av årsaken til Anils problemer er konkurransen på mobilmarkedet. Han konsentrerte seg om å bygge ut mobiltelefoni i India og var sent ute med å tilby internettdata med 3G og senere 4G.

Mukesh så en mulighet og etablerte mobilselskapet Reliance Jio, som har fått over 300 millioner brukere siden 2016.

– En katastrofe

Anils mobilselskap fikk store problemer. I en avtale med noen av de største kreditorene gikk blant annet svenske Ericsson med på å halvere hva de hadde utestående mot en personlig garanti fra Anil.

Etter en rekke utsettelser gikk Ericsson til en dommer og forlangte oppgjør.

– Telekom viste seg å bli en katastrofe for Anil på grunn av konkurranseforholdene, noe som førte til konsolidering og høy gjeld, sier analytiker Aloke Shende hos Ascentius Insights til Bloomberg.

Det indiske telekommarkedet har vært et mareritt for mange selskaper. Telenor måtte kaste kortene etter å ha svidd av mellom 25 og 30 milliarder kroner, blant annet på lisenser som senere viste seg å være ulovlige og verdiløse. Den malaysiske milliardæren T Ananda Krishnan tapte over 60 milliarder kroner på den indiske satsingen i Aircel.

– India har alltid vært et vanskelig marked, til tross for utsiktene for fantastisk demografiske forhold med en befolkning på over en milliard mennesker, sier investeringsdirektør Sampath Riddy hos Bajaj Allianz Life Insurance til den indiske næringslivsavisen Economic Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Snart skal Brandtzæg hente i barnehagen
01:07
Publisert: