Kina la frem økonomiske statistikker for tredje kvartal tidligere denne uken med en vekst på 4,9 prosent. Dette var svakt lavere enn konsensus. Det sørger for at verdens nest største økonomi unngår en resesjon med solid margin for 2020 – som et av få land.

Advarer mot dype sår

Det internasjonale pengefondet (IMF) har justert vekstprognosene for inneværende år og for 2021. For hele Asia-regionen ventes det at den økonomiske aktiviteten, målt i bruttonasjonalprodukt (bnp), vil falle med 2,2 prosent i 2020.

«Dette er den verste situasjonen i manns minne», skriver IMFs Asia-direktør Jonathan D. Ostry i et nytt innlegg.

India vil få den kraftigste smellen med et fall i den økonomiske verdiskapingen på 10,3 prosent. Den indiske økonomien hadde problemer før koronapandemien og fikk en økonomisk vekst på 4,2 prosent i 2019 – for lavt til å redusere fattigdommen og skape nye arbeidsplasser.

Det ventes økonomisk vekst for alle landene i 2021.

«De gode nyhetene er at vi forventer en vekst på 6,9 prosent i 2021. Selv med denne veksten vil verdiskapingen være lavere ved slutten av 2021 enn våre prognoser fra før pandemien», skriver Ostry.

IMF-direktøren advarer mot «dype sår» fra koronapandemien hvor færre deltar i arbeidslivet og svake private investeringer. Den samlede verdiskapingen kan bli fem prosent lavere ved midten av tiåret enn hva prognosene var før koronapandemien rammet sist vinter.

Dette gjør Hongkong annerledes enn resten av verden – og holder koronadødeligheten langt under gjennomsnittet
– Vi har gjort noe interessant som andre land ikke gjør. Hongkongs fremste koronalege, Yuen Kwok Yung, forteller om hva Hongkong gjør annerledes for å holde dødeligheten langt under dødstallene i resten av verden.
02:59
Publisert:

«Utsiktene for en handelsstyrt oppgang ser dårlige ut. Dette skyldes svak vekst i verdensøkonomien, stengte grenser og nagende spenninger rundt handel, teknologi og sikkerhet», skriver IMF.

De fleste landene i Asia har unngått en ny smittebølge i høst og situasjonen i samfunnene er i ferd med å normaliseres. En halv milliard kinesere forflyttet seg under helligdager i begynnelsen av oktober uten at dette førte til større lokale smitteutbrudd.

Hongkong og Singapore er i ferd med å etablere flykorridorer hvor innbyggerne kan reise uten å tilbringe to uker i karantene. Thailand, hvor reiselivssektoren står for nesten en femtedel av økonomien, tok tidligere denne uken imot de første kinesiske turistene siden mars.

IMF gir Asia-regionen skryt for måten pandemien ble håndtert og spør hva verden kan lære. Det pekes på at det ble satt inn store ressurser fra helsesektoren når det var lavt smitteutbrudd og rask nedstengning av samfunnene – parallelt med testing og sporing.

«Asia har gjort det bra på disse områdene. Det skyldes sannsynligvis erfaring fra tidligere pandemier. I tillegg har offentlige støttepakker vært viktige for å redusere de økonomiske konsekvensene og tilrettelegge for en økonomisk oppgang», skriver IMF.

Sårbar for finansturbulens

Store ulikheter var et økende problem før pandemien i Asia før pandemien og dette ventes å forverres.

«Høy gjeld gjør regionen sårbar for finansturbulens. Selv om den enestående kapitalflukten vi så ved begynnelsen av pandemien har stabilisert seg, takket være pengepolitiske tiltak i industriøkonomiene, er netto kapitalstrømmer fortsatt høye sammenlignet med før pandemien», skriver IMF.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.