Fed-sjef Jerome Powell fortsatte som ventet de kraftige renteøkningene på onsdag og satte opp renten med 0,75 prosentpoeng. Dette sendte de amerikanske børsene markant lavere. Da Asia-børsene åpnet torsdag morgen, falt Nikkei-indeksen i Tokyo med over én prosent.

«Inflasjon har vært seigere enn hva Fed ventet og absolutt mer omfattende. For å få den lavere må den økonomiske aktiviteten justeres lavere enn hva den er i stand til, og dermed bringe etterspørselen bedre i balanse med forsyningskapasiteten. Den eneste måten Fed kan klare det på er å heve renten og kjøre en restriktiv pengepolitikk inntil det er oppnådd», skriver ING, som tror det går mot en renteøkning på 0,75 prosentpoeng i november og «minst 0,5 prosentpoeng i desember».

Vokser raskere enn Kina

Inflasjon og renteøkninger har også blitt en del av den nye hverdagen i deler av Asia. Situasjonen er mer komplisert og uoversiktlig. Kina har fortsatt ikke gjenåpnet etter pandemien. Internasjonale finansinstitusjoner har nedjustert vekstprognosene for 2022 og 2023.

Den asiatiske utviklingsbanken (ADB) kuttet på onsdag vekstprognosene for Kina. I april ble det antatt at Kina ville oppnå en økonomisk vekst, målt i bruttonasjonalprodukt, på fem prosent. Nå er den kuttet til 3,3 prosent. Dette er betydelig høyere enn konsensus.

– Inflasjonspresset i fremvoksende økonomier i Asia er lavere enn andre deler av verden, men øker på grunn av høyere mat- og energipriser, sier ADBs sjeføkonom Albert F. Park i forbindelse med den oppdaterte rapporten.

Inflasjonen er oppjustert fra 3,6 prosent til 4,5 prosent for 2022. I 2023 antas den å havne på fire prosent, mot 3,1 prosent i den forrige prognosen.

De fremvoksende økonomiene utenfor Kina ventes å få en økonomisk vekst på 5,3 prosent både i 2022 og 2023.

– Dette er første gang på over tre tiår at resten av de fremvoksende økonomiene i Asia vil vokse raskere enn Kina, sier Park.

Mørke skyer

ADB mener de fleste landene i Asia er godt rustet til å håndtere stormene som bygger seg opp. Unntaket er Sri Lanka, hvor det er en dyp økonomisk og politisk krise. Det ventes en negativ vekst på 8,8 prosent i år. I april mente ADB det ville bli en vekst på 2,4 prosent.

India ventes å bli vekstvinneren i Asia i år og i 2023 med en vekst på rundt syv prosent.

På Maldivene er turismen tilbake på nivået før pandemien, og dette skaper en høy økonomisk aktivitet. Men selv om eksporten har holdt seg høy gjennom sommeren og turistene er tilbake i de reiselivsavhengige økonomiene i Sørøst-Asia, mangler det ikke mørke skyer.

«Oppgangen fortsetter i de fremvoksende økonomiene i Asia, men bremses ned av globale motvinder. Ukraina fortsetter å påvirke økonomiene, det er forsyningsforstyrrelser og økte mat- og energipriser – noe som øker inflasjonspresset. Innstramninger av pengepolitikken i industriland rammer den globale etterspørselen og skremmer finansmarkedene», skriver ADB.

ADB mener de globale utsiktene er mørke, og dette betyr nye utfordringer for de fremvoksende økonomiene i Asia.

«En kraftig nedbremsing av den globale veksten vil undergrave etterspørselen etter asiatisk eksport. En sterkere enn ventet innstramning av pengepolitikken i industriland kan resultere i valutasvekkelser, finansiell ustabilitet og problemer for sårbare økonomier», skriver ADB.

Frykter kinesisk nedbremsing

På toppen av dette kommer usikkerheten i den kinesiske økonomien hvor nullsmittestrategi og eiendomskrise holder den økonomiske aktiviteten nede.

«En kraftige enn ventet nedbremsing i Kina vil ikke bare påvirke Kina, men også økonomier som er tett knytt opp mot landet via handel og forsyningskjeder», skriver ADB.

Nye mutasjoner av koronaviruset blir også fremhevet som en betydelig risiko.

«Andre risikoer er gjeldsrelaterte problemer i enkelte økonomier, matvaremangel, geopolitiske spenninger og klimaendring», konkluderer ADB i rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.