Det gjøres et forsøk på å fordøye de økonomiske statistikkene fra verdens største økonomier for november og ukens sentralbankmøter, hvor rentene er satt opp i USA, eurosonen og Storbritannia. Det er også kommet signaler om betydelige renteøkninger fremover.
Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt umiddelbart med 1,5 prosent da handelen startet fredag morgen. Det er også en bred nedgang ved de andre handelsavhengige børsene i Asia.
Svak resesjon kan være positivt
Den japanske økonomien og storselskapene har klart seg brukbart gjennom høstmånedene til tross for den høyeste inflasjonen på 40 år.
Den foreløpige forventningsindeksen for Japan for desember kom i morgentimene. Pmi-målingen falt svakt til 48,8 for industriselskapene – mot 49 i november. Dette var litt lavere enn ventet, men det er ingen panikk å spore i verdens tredje største økonomi.
Frykten for en global resesjon dominerer hos investorer ved børsene. Den australske storbanken ANZ mener innstramningene som sentralbanker har gjort de siste 12 til 18 månedene vil gi resultater.
– Mens det er sannsynlig med resesjoner i Storbritannia og EU, og i USA – i den rekkefølgen – er det usannsynlig med en ødeleggende og dyp, global resesjon, skriver sjeføkonom Richard Yetsenga i en ny kvartalsrapport.
Yetsenga mener at amerikanske husholdninger står langt bedre rustet til å komme seg gjennom de neste kvartalene med mindre gjeld og mer egenkapital enn de hadde ved starten av finanskrisen for snart 15 år siden.
Verdensøkonomien har vært gjennom nesten tre år med store forstyrrelser i de globale forsyningskjedene, noe som har skapt en ubalanse i tilbud og etterspørsel.
– En må innse at en justering av tilbud og etterspørsel vil være positivt for deler av økonomien. En svak resesjon vil gi litt pusterom for forbrukere som sliter med høye levekostnader. Den vil også normalisere etterspørselen slik at selskaper kan trygge forsyningskjedene og holde på ansatte, skriver sjeføkonom Yetsenga hos ANZ.
Kina-joker
Gjenåpningen av Kina etter pandemien startet uventet i forrige uke. Det var ventet dette først ville skje i andre kvartal 2023. ANZ mener dette vil være positivt for verdensøkonomien.
– Kina løfter raskt koronarestriksjonene. Vi følger med for å se når de gjenåpner grensene, da dette vil gjøre det mulig for turismen å starte igjen, ifølge ANZ.
Den australske banken mener at den økonomiske aktiviteten i årets siste kvartal i Kina vil bli svært svak. Detaljhandelen har falt i flere måneder og eksporten stupte i november. Kinas import fra Singapore falt med 31,2 prosent i november.
– Det er usannsynlig at situasjonen i desember vil bli bedre da Kina står overfor den første smittebølgen. Det lave utgangspunktet i 2022 vil bidra med to prosentpoeng høyere vekst i 2023, skriver sjeføkonomen.
ANZ har oppjustert vekstprognosene for Kina for 2023 fra en tidligere ventet økonomisk vekst på 4,2 prosent – til 5,4 prosent. Dette er høyere enn konsensus.
Stormaktenes handelskrig
Den pågående handelskrigen mellom USA og Kina, hvor amerikanske myndigheter har blokkert eksport av avanserte komponenter og ilagt kinesiske selskaper sanksjoner, vil legge hindringer i veien for Kinas ambisjoner.
– Disse restriksjonene gjør det vanskeligere for kinesiske selskaper å få tilgang til amerikansk halvlederteknologi. Dette vil ha omfattende konsekvenser for Kinas avanserte teknologibehov – alt fra kunstig intelligens til militære formål. I tillegg til eksportkontroll er det blitt forbudt for amerikanske statsborgere og selskaper å gi støtte til avansert databrikkeproduksjon i Kina, skriver ANZ.
Internasjonale selskaper flytter produksjon av elektronikk vekk fra Kina til blant annet Vietnam og India. Asiatiske selskaper investerer stort i disse landene, men også i USA hvor amerikanske myndigheter lokker med store subsidier for å bygge elektronikkfabrikker.
– Det føles som at Kina allerede har vært i en dyp resesjon i 2022. Det betyr at med svakere etterspørsel fra USA og EU i 2023 er håpet at Kina vil reise seg. Spørsmålet er hvor mye Kinas sykliske oppgang vil hjelpe verden og spesielt asiatiske økonomier, skriver makroøkonom for fremvoksende markeder hos Natixis, Trinh Nguyen i en kommentarer på Twitter fredag morgen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.