En ny oppstartskultur har vokst frem i Asia. Det er ingen mangel på risikokapital. Asia vil sannsynligvis gå forbi USA som det globale senteret for venture capital-investeringer, ifølge en ny rapport fra Vertex Venture Holdings og Preqin.

Asia-fokuserte risikofond hadde 323 milliarder dollar i investeringer ved siste årsskifte. Nordamerikanske fond var på nesten 400 milliarder dollar. Forskjellen minker raskt. Siden 2010 har Asia-fond vokst med over 30 prosent årlig mot ni prosent for nordamerikanske fond.

– Hvis våre vekstprognoser holder stikk ser det ut som Asia-fokuserte fond vil forvalte mer enn nordamerikanske ved slutten av 2020, sier Ee Fai Kam hos Preqin til Nikkei Weekly.

For ti år siden hadde Asia-fokuserte hedgefond rundt 30 milliarder dollar plassert i selskaper – under en tiendedel av hva de har nå. Asia har hatt høy vekst i 40 år, men oppstartskulturen i Kina og Sørøst-Asia har endret seg på kort tid.

– Fra en investors perspektiv må en dreie mot markeder hvor det fortsatt er muligheter for å hente ut høy avkastning. Disse har en tendens til å finnes i fremvoksende markeder. De fleste hurtigvoksende markeder befinner seg i Asia, sier direktør Patrick Yeo hos konsulent- og revisjonsselskapet PwC’s Venture Hub i Singapore til næringslivsavisen.

Over 400 enhjørninger

Det er 20 år siden det kinesiske internettselskapet Alibaba så dagens lys. Japanske Softbank stilte opp med 20 millioner dollar i risikokapital. Denne investeringen går inn i historiebøkene som en av verdens mest verdifulle.

Det har vokst opp en underskog av oppstartsselskaper som har vokst seg store takket være risikokapital. På verdensbasis er det identifisert 410 oppstartsselskaper med «enhjørningstatus» og er verdt over en milliard dollar.

Totalt er disse selskapene verdt 1317 milliarder dollar, ifølge CBInsights. 300 befinner seg i USA og Kina. De to mest verdifulle selskapene – Toutiao Bytedance, som står bak TikTok, og Didi Chuxing – er kinesiske.

I Sørøst-Asia er transporttjenestene Grab og GoJek, hvor grunnleggeren er i ferd med å bli utnevnt som statsråd i den nye indonesiske regjeringen, verdt rundt 10 milliarder dollar hver.

– Vi ser innovative og ambisiøse oppstartsselskaper som utvikler seg i hele regionen. Det er drivkraften bak alle avtale som inngås, og årsaken til interessen fra risikokapitalister å investere, sier Asia-direktør Scott Russell hos SAP til den japanske næringslivsavisen.

Over 40 prosent vekst

I 2016 passerte venture capital-investeringer i Sørøst-Asia for første gang en milliard dollar, ifølge PitchBook. I fjor passerte det tre milliarder dollar og ligger an til å slå denne rekorden i år med rekordmange investeringer.

De siste fire årene har antall internettbrukere i Sørøst-Asia økt med 100 millioner, ifølge en ny rapport fra investeringsselskapet Temasek og Google. 90 prosent av disse benytter mobilen til internettbruk.

«De handler, planlegger reiser og bestiller mat online. Hva som var nesten umulig å forestille seg for kort tid siden er nå nesten rutine», skriver forfatterne av rapporten.

Hva som var nesten umulig å forestille seg for kort tid siden er nå nesten rutine

For første gang vil internettøkonomien i Sørøst-Asia passere 100 milliarder dollar (910 milliarder kroner) i 2019 – mer enn en tredobling på tre år.

«Internettøkonomiene i Malaysia, Thailand, Singapore og Filippinene vokser med mellom 20 og 30 prosent årlig uten tegn på at det vil stanse opp. Dette er oppsiktsvekkende sammenlignet med andre regioner, men ikke med Sørøst-Asia. Vietnam og Indonesia vokser med over 40 prosent i året», ifølge rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.