Ved nyttår for 17 år siden ble en kinesisk fiskehandler innlagt ved Sun Yat-Sen Memorial Hospital i den kinesiske byen Guangzhou. Legene som behandlet ham, klarte ikke å stille en diagnose. En lege ble smittet, men trodde han hadde fått en influensa.

Han reiste til en bryllupsfeiring i Hongkong, hvor han smittet andre ved hotellet han bodde på. Andre gjester tok med seg viruset på fly til Sørøst-Asia, Canada og enkelte europeiske land.

De neste fem månedene ble det bekreftet smitte hos 8273 mennesker i 17 land. 775 av disse døde som følge av Sars-viruset – en dødelighetsrate på nesten ti prosent.

Kina fikk kraftig kritikk for at de forsøkte å holde omfanget skjult i flere måneder. Det var først etter ti uker at de begynte å samarbeide med Verdens helseorganisasjon (WHO). Viruset forsvant like raskt som det oppsto.

– Fremskritt for Kina

De siste to ukene er over 50 personer blitt innlagt ved sykehus i Wuhan i Sentral-Kina. Ifølge folkehelseinstituttet i Wuhan er over 160 personer, som har vært i kontakt med de syke, under observasjon av helsepersonell.

Ifølge kinesiske myndigheter dreier det seg om en form for lungebetennelse og ikke Sars, fugleinfluensa aller andre kjente epidemier som har oppstått de siste 20 årene i Asia.

Myndighetene har vært langt mer åpne og bedt om at leger og sykehus innrapporterer tilfeller av lungebetennelse siden forrige uke. De har også tett kontakt med andre fagmiljøer internasjonalt, blant annet WHO.

– Åpenheten rundt dette er et fremskritt for Kina, sier Guan Yi, som er ekspert på smittsomme virussykdommer ved University of Hongkong til Science.

Mistenker smitte fra marked

Ifølge Wuhan Manicipal Healthy Commission skal viruseksperter ha mistanke om at smitten kommer fra et ferskmarked i byen – ikke ulikt Sars-utbruddet for 17 år siden i Sør-Kina.

Ifølge Guan Yi er det ikke bekreftet smitte mellom mennesker, noe som førte til at Sars spredte seg raskt. En mor og sønn skal være smittet, men det kan skyldes at sønnen kan ha besøkt moren ved fiskemarkedet, hvor hun jobbet.

«Ifølge myndighetene er pasientene enten forhandlere eller leverandører ved Huanan Seafood Market. Basert på foreløpig informasjon fra den kinesiske etterforskningsgruppen er det ikke meldt om betydelige bevis på overføring mellom mennesker og ingen smitte av helsepersonell,» skriver WHO.

På markedet selges det fugler, slanger og andre ville dyr. Sars-viruset viste seg å mutere fra flaggermus til desmerkatter, som igjen smittet mennesker.

– Ikke få panikk

Asiatiske land tar ingen sjanser. Sars-utbruddet i 2003 førte til nesten tomme hoteller i Hongkong, Thailand og Singapore. Sars-utbruddet kostet verdensøkonomien 80 milliarder dollar, ifølge National Academy of Sciences.

Ved flyplassene i Thailand, Malaysia og Singapore sjekkes ankomne fra Wuhan og sørøst-Kina med infrarøde skannere som tar temperaturen.

Den thailandske helseministeren sier det er ingen grunn til panikk og at smitten ikke vil nå Thailand, som gjør seg klar til å motta flere millioner kinesiske turister i forbindelse med kinesisk nyttår senere i januar.

– Vi har dette under kontroll. Det er ingen problemer. Vi har erfaring fra smittsomme epidemier, sa Anutin Charnvirakul.

Også i Malaysia og Singapore er det innført kontroll på ankomne fra Wuhan.

– Vær så snill – ikke panikk. Vi er opptatt av alles ve og vel, sier visedelstatsminister Christina Liew i Kota Kinabulu, i en uttalelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.