Land som Vietnam, Thailand og Singapore var blant de første til å stenge grensene i vinter. Allerede i begynnelsen av januar ble reisende fra Kina stanset på flyplasser og sjekket for feber og symptomer – over to måneder før Verdens helseorganisasjon erklærte en pandemi.

Grensene er fortsatt stengt, selv om det er mulig for egne innbyggere og enkelte andre grupper å komme seg til Sørøst-Asia – en region med over 650 millioner innbyggere. Karantenehoteller, tilsvarende hva Norge innførte i november, har vært påbudt siden i april.

Vietnam har under 1500 bekreftede koronavirustilfeller. I Thailand er det under 4000 tilfeller. Siden slutten av mai er det ikke rapportert om lokal smitte i Thailand. Reiselivssektoren er hardt rammet.

Thailand hadde 40 millioner internasjonale turister i fjor. Ingen vanlige turister har sluppet inn siden mars.

Oppgraderer tapsmarkeder

Nøkkelindeksene ved børsene i Bangkok og Jakarta ligger rundt 10 prosent lavere enn ved årsskiftet. De siste ukene har de gjort et byks.

– Vi ser muligheter i regionen på mellomlang sikt. Vi har oppgradert Indonesia og Thailand. Vi mener at posisjoneringene investorer har i disse markedene er veldig lave, sier analysesjef for Asia-regionen hos JPMorgan, James Sullivan, til CNBC Asia.

Den amerikanske finansinstitusjonen mener at det er muligheter for en kapitalstrøm til fremvoksende markeder på 650 milliarder dollar.

DNs finansredaktør: – Vaksinenyhetene er én av årsakene til at aksjemarkedet stiger nå
DNs finansredaktør Terje Erikstad gir deg tre grunner til at verdens investorer er blitt mer optimistiske.
02:00
Publisert:

– For første gang på mange, mange år er investorer undervekt i hvert eneste marked i Sørøst-Asia. Det vil bli interessant å se hva som er den generelle oppfatningen og hva som vil bli virkeligheten, sier Sullivan.

Børsene i Japan, Sør-Korea og Taiwan har for lengst tatt inn det tapte under koronapandemien. Dette skyldes at disse er dominert av store produksjonsselskaper som opplever høy etterspørsel etter blant annet elektronikk.

Høy børsaktivitet

Det er høy aktivitet med nye børsnoteringer og økt interesse for aksjer i regionen. Jakarta-børsen leder med 46 nye børsnoteringer frem til utgangen av oktober.

Thailandske selskaper har hentet inn 3,94 milliarder dollar i emisjoner før større børsnoteringer hittil i år – det meste i regionen. Britiske Tesco har solgt cirksomheten i Thailand og Malaysia for 11 milliarder dollar. Kjøper er thailenderen Dhanin Chearavanont, som kontrollerer konglomeratet CP Group.

Restriksjoner og delvis nedstengning av økonomiene for å få kontroll med koronapandemien har ført til et paradigmeskifte for økonomiene med netthandel, hjemmelevering og nye finanstjenester. Det er blitt enklere for småinvestorer å handle aksjer.

Handelsvolumet ved Kuala Lumpur-børsen økte med 208 prosent i tredje kvartal, ifølge Deloitte Malaysia og nyhetsbyrået Bernama.

«Valgresultatet i USA og positive vaksinenyheter har utløst et løft i netto investeringer i fremvoksende markeder til det høyeste nivået siden 2014. Dette vil sannsynligvis fortsette de neste kvartalene», skriver Capital Economics i en ny rapport.

India er i en særklasse med rekordhøye investeringer fra utenlandske investorer. Dette kommer til tross for kollapsen av Lakshmi Vilas Bank i forrige uke. Bank- og finansselskaper utgjør rundt 40 prosent av nøkkelindeksen Sensex, som satte en ny rekord på torsdag.

Det er en blandet utvikling ved Asia-børsene på fredag.

Superrike posisjoner seg

Internasjonale fond og milliardærer posisjonerer seg i regionen. Amerikaneren Ray Dalio, som er grunnlegger av hedgefondet Bridgewater Associates, er i ferd med å åpne et investeringsselskap som skal forvalte deler av familieformuen fra Singapore.

Hedgefondet, som er verdens største, forvalter investeringer på rundt 150 milliarder dollar.

– Han har hatt et svært godt forhold til Kina og Singapore. Han beundrer begge og er veldig forventningsfull til hva som skjer i regionen, sier en talsperson for Dalio til Bloomberg.

Singapore har lenge holdt dørene åpne for verdens superrike. Eduardo Luiz Saverin, som var en av grunnleggerne av Facebook, har slått seg ned i Singapore med en formue på over 15 milliarder dollar. Han investerer i oppstartsselskaper i regionen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.