Det er optimisme å spore ved børsene i Asia onsdag formiddag. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen er tilbake på over 28.000 og ligger kun fire prosent lavere enn ved inngangen til 2022. Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen forsøker å bryte gjennom 20.000-nivået.
«Vi ser et godt år fremover for investeringer i fremvoksende markeder. Attraktive verdivurderinger og avtagende usikkerhet rundt inflasjon vil oppveie for andre nedsiderisikoer, blant annet en global resesjon», skriver analyseselskapet Oxford Economics.
Stor nervøsitet
Onsdag morgen la den japanske sentralbanken frem Tankan-rapporten. Nesten 10.000 næringslivstopper fyller trofast ut omfattende spørreskjemaer fire ganger i året. Resultatet tar pulsen på verdens tredje største økonomi. Det er betydelige sprik i årets siste rapport.
– Tankan-undersøkelsen viser at storselskaper ser for seg at utsiktene blir dystrere, skriver ING-teamet, ledet av analysesjef for Asia, Robert Carnell, i morgenrapporten fra Singapore.
Næringslivstoppene i store japanske industriselskaper er nervøse før 2023 starter, til tross for at japanske eksportordrer har holdt seg overraskende bra gjennom høsten. Spørsmålet er om dette vil vare, eller om USA og deler av Europa havner i en resesjon i 2023.
– Fra dagens Tankan-undersøkelse virker det som at tjenesteytende sektor går fra styrke til styrke, mens utsiktene for industrien fortsetter å forverres, sier Japan-økonom Darren Tay hos Capital Economics i en kommentar.
Den japanske kjerneinflasjonen steg til 3,6 prosent i november. Dette er lavt sammenlignet med hva USA og store deler av Europa og Asia sliter med, men den høyeste inflasjonen på 40 år i Japan. Yenkursen har falt kraftig i år, noe som gjør at importregningene blir høyere.
Vekstvinner
Det er kommet nye oppdaterte økonomiske prognoser for de asiatiske økonomiene ved innspurten av 2022. Gjenåpningen av landene etter pandemien har gitt et etterlengtet løft for store deler av Japan, Sør-Korea, India og landene i Sørøst-Asia.
Tidligere denne uken ble et saudiarabisk ektepar ønsket velkommen til Thailand av landets statsminister da 10 millioner turister hadde ankommet landet i år. De fikk gaver på over 70.000 kroner. Dette skjedde under et halvt år etter Thailand, som et av de første landene i Asia, skrotet alle innreiserestriksjoner.
Det er høy aktivitet i reiselivssektoren idet høysesongen er underveis. Fire- og femstjerners hoteller ved de mest populære reiselivsdestinasjonene er fullbooket gjennom jul- og nyttår – til tross for at Kina fortsatt ikke tillater befolkningen å reise.
– Oppgangen i reiselivssektoren er i rute. Vi tror Thailand blir et av få land som vil få en høyere økonomisk vekst i 2023 enn i år, skriver senior Asia-økonom Gareth Leather hos Capital Economics i en ny rapport, hvor veksten for 2023 legges på fire prosent.
I 2021 var det kun 400.000 internasjonale turister som ankom Thailand. Før pandemien lå det på nesten 40 millioner. Reiselivssektoren utgjør rundt 12 prosent av bruttonasjonalprodukt og hadde en omsetning på rundt 65 milliarder dollar i 2019.
Mister litt fart
Den asiatiske utviklingsbanken (ADB) nedjusterte på onsdag vekstprognosene for fremvoksende økonomier i Asia for 2022 og 2023. De tre kraftigste motvindene er nedstengningene i Kina, den russiske krigføringen i Ukraina og svak global økonomisk vekst.
– Asia og stillehavsregionen vil fortsette med å reise seg, men en forverring i den globale situasjonen gjør at regionen mister litt fart inn i det nye året, sier sjeføkonom Albert Park i en kommentar.
Veksten for regionen nedjusteres fra 4,3 prosent til 4,2 prosent for 2022. For neste år kuttes vekstprognosene fra 4,9 prosent til 4,6 prosent. I Sørøst-Asia har høy aktivitet mot slutten av året ført til at vekstprognosen jekkes i været fra 5,1 prosent til 5,5 prosent.
«Robust forbruk og oppgang i reiselivssektoren i Malaysia, Filippinene, Thailand og Vietnam har ført til en oppjustering», skriver ADB.
Det er ingen krisestemning i fremvoksende økonomier i Asia å spore.
Den asiatiske utviklingsbanken advarer om at verdensøkonomien vil svekkes betydelig fra nå av og inn i 2023.
«Selv med dårligere utsikter vil de fremvoksende økonomiene i Asia vokse mer enn andre regioner og være mindre berørt av inflasjon enn de fleste», skriver ADB i oppdateringen med tittelen «Global Gloom Dims Asian Prospects».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.