Den avtroppende militærjuntaen i Thailand åpnet døren for å legalisere marihuana i fjor ved å tillate forskning. Under valgkampen i år ble dette et av de viktigste temaene for det politiske partiet Bumjaithai.
De endte opp med å bli det fjerde største partiet og vil sitte i koalisjonsregjeringen.
– Vinn-vinn-situasjon
Frem til slutten av 1970-tallet var marihuana lett tilgjengelig i Thailand. Nye narkotikalover førte til lange fengselsstraffer for omsetning og privat bruk. Nå endrer myndighetene lovgivningen. Leger og homøopater kan skrive ut marihuana til pasienter.
– Dette er en vinn-vinn-situasjon for det thailandske folket. De vil dyrke marihuana og det vil hjelpe økonomien, sa partileder Anutin Charnvirakul under valgkampen til avisen Khaosod.
Det vil bli gitt lisenser til å dyrke marihuana og utvikle produkter, blant annet oljer og smertestillende medikamenter. Større farmer kan dyrke marihuana, som skal selges til en statlig innkjøpsorganisasjon og skattlegges.
Anutin ønsker å gå lengre og vil tillate marihuana for privat bruk. Han mener den såkalte «California-modellen», hvor bønder kan dyrke via lisenser og husholdninger kan ha inntil seks planter.
Ifølge Bhumjaithais analyser kan bønder tjene rundt 170.000 kroner i året på marihuanaavlinger. Det ble innført 90 dagers amnesti tidligere i år hvor brukere som benyttet marihuana av medisinske årsaker, kunne registrere seg.
– Vi er nå en del av regjeringskoalisjonen og det gjør det enklere å gjennomføre den politikken vi lovte velgerne under valgkampen, sier Supachai Jaisamuth i Bumjaithai til Nikkei Weekly.
– Cannabis vinner overalt
Thailandske sykehus vil begynne å utskrive cannabidiol til pasienter allerede i sommer. Dette er ekstrakter som er utvunnet fra cannabisplanter og ofte benyttes til behandling av kreft og andre spesielt smertefulle tilstander.
Ifølge den frivillige organisasjonen Prohibition Partners bruker to prosent av befolkningen i Asia marihuana jevnlig – tilsvarende 85 millioner mennesker. Årlig bruker Asia over 500 milliarder dollar på medisiner og farmasøytiske produkter.
– Cannabis vinner overalt. Det er et tidsspørsmål før vi ser det samme i Asia, sier Viki Vaurora i The Great Legalisation Movement i en kommentar i «The Asian Cannabis Report», som ble lagt frem nylig.
Det er store forskjeller i narkotikalovgivningen i asiatiske land. I Singapore og Malaysia er det dødsstraff for narkotikasmugling – også svakere narkotiske stoffer.
«Mens noen land fortsatt bruker drakoniske lover med dødsstraff for mindre narkotikamisbruk, forsøker andre, som Myanmar, å jobbe tett sammen med blant annet FN for å endre rusmidler som en del av helsevesenet og ikke rettsvesenet», skriver forfatterne av rapporten i forordet.
I Malaysia fikk en mann dødsstraff i fjor etter å ha solgt cannabisolje til pasienter. Dette skapte kraftig debatt. Statsminister Mahathir Mohamad har bedt om en full gjennomgåelse av lovverket og landet ser mot den thailandske modellen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.