25 år gamle Cassidy Hutchinson blir ansett som et viktig vitne i etterforskningen rundt Kongress-stormingen 6. januar 2021.

Hun er tidligere assistent til Trumps stabssjef Mark Meadows og har allerede gitt informasjon til Kongressens etterforskere bak lukkede dører.

Redd og nervøs

Hutchinson forteller blant annet om møter hun var med Meadows på i dagene før 6. januar, blant annet et spesifikt møte med Trumps advokat Rudy Giuliani 2. januar.

– «Det er mye som skjer, Cass, men jeg vet ikke, ting blir kanskje skikkelig, skikkelig ille 6. januar», forteller Hutchinson at Meadows sa til henne.

– Den kvelden var den første gangen jeg husker at jeg følte meg redd og nervøs for hva som kunne skje 6. januar, fortsatte hun.

– Blir kjempeflott

Hutchinson fortalte at hun oppsøkte Meadows for den samtalen etter at Guiliani hadde spurt henne om hun var «spent» på det som skulle skje 6. januar. Da hun spurte ham hva som skulle skje den dagen, svarte Guiliani at de skulle til Capitol Hill, der Kongressen ligger.

– Det blir kjempeflott. Presidenten vil være der. Han kommer til å se mektig ut, skal Guiliani ha sagt ifølge Hutchinson.

Hun sa også at hun hadde hørt navnene til de høyreekstreme grupperingene Oath Keepers og Proud Boys bli nevnt i Det hvite huset i dagene før 6. januar.

– Tok tak i rattet

Ifølge Hutchinson var både Trump og noen av hans nærmeste klar over at muligheten for at 6. januar kom til å bli en voldelig dag – noe som motsier påstandene om at stormingen skjedde spontant og ikke hadde noe å gjøre med Trump og de rundt ham.

Hutchinson forteller også at Trump krevde å bli tatt til Capitol etter et arrangement 6. januar og at han forsøkte å ta rattet i limousinen da han ble fortalt at han ikke fikk dra dit.

Ifølge den tidligere Meadows-assistenten skal Trump også ha fått beskjed om at folk som samlet seg ved et kjøpesenter om morgenen 6. januar, hadde med seg våpen, men at han sa til sine tjenestemenn at de skulle «slippe dem inn» så de kunne marsjere til Capitol.

– De er ikke her for å skade meg. Ta de jævla metalldetektorer deres. Slipp inn folkene mine. De kan marsjere til Capitol herfra, skal Trump ha sagt ifølge Hutchinson.

På sitt personlige sosiale medienettverk tirsdag avfeier Trump Hutchinson som en «bløffmaker og en som lekker hemmelig informasjon». Han sier også at han «knapt kjenner dette mennesket».

Mer detaljer

Ekstrahøringen startet klokken 19 norsk tid.

Det er uklart om Hutchinson kan tilføre saken nye bevis, men hennes vitnesbyrd var på forhånd ventet å gi et nytt og mer utfyllende bilde av hvordan situasjonen var rundt Trump både før og etter Kongress-stormingen.

– Vi kalte inn til høringen i lys av spesifikk detaljert informasjon om hva den tidligere presidenten og hans medhjelpere sa og gjorde i de kritiske timene, sa Bennie Thompson, kongressmedlem og leder av granskningskomiteen for Kongress-stormingen, da høringen startet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.