Den britiske luksusbilprodusenten Aston Martin sliter i motbakke og et resultatvarsel i forrige uke halverte selskapets markedsverdi. Med dét er to tredjedeler av verdiene borte siden Aston Martin ble børsnotert i oktober 2018.

Stortap

Onsdag melder selskapet om et tap før skatt på nær 79 millioner pund, rundt 840 millioner kroner, i årets første seks måneder. Til sammenligning hadde Aston Martin et overskudd på rundt 21 millioner pund, rundt 220 millioner kroner, i samme periode i fjor.

De svake resultatene og det foregående varselet er drevet av at usolgte biler hoper seg opp hos leverandørene, samt mindre appetitt for de dyreste modellene.

– Som beskrevet i markedsoppdateringen 24. juli har våre privatkunde- og forhandlervolumer økt år mot år. Vi er imidlertid skuffet over at utsiktene for våre forhandlersalg er lavere enn opprinnelig målsatt, påvirket av svakheter i to av våre nøkkelmarkeder så vel som fortsatt makroøkonomisk usikkerhet, sier Aston Martin-sjef Andy Palmer i en melding onsdag.

James Bonds Aston Martin er til salgs
Nå kan du sikre deg James Bonds Aston Martin fra 1963, med radar og maskingevær. Pris 4-6 millioner dollar.
01:00
Publisert:

Aston Martin nedjusterer nå salgsforventningene for 2019, der et leverandørsalg på 6300–6500 enheter nå ventes. Selskapet skiller mellom salg til private fra forhandlere og leverandørsalg, som er salg fra Aston Martin til selskapets leverandører (wholesale).

Europa-brems

Det er primært salget i Storbritannia og Europa-Midtøsten (EMEA) som har bremset opp. Og det er spesielt innen de dyrere spesialmodellene dette merkes, fremgår det av kvartalsrapporten.

På denne annen side øker salget i Amerika (+54%) og i Asia-Stillehavsområdene (+24%), der Kina er kraftig opp (39 %).

DBS Superleggera er av Aston Martins bestselgere.
DBS Superleggera er av Aston Martins bestselgere. (Foto: Aston Martin)

Privatkundesalget var opp 26 prosent i første halvår mot samme periode i fjor, drevet av innstegsmodellen «Vantage», og «Superleggera».

«Kraftig salgsøkning i USA og Kina reflekterer vår underliggende styrke og øker vår totale markedsandel. Vi er også oppmuntret av etterspørselen etter spesialmodeller der Aston Martin Valkyrie er utsolgt og reservasjonene av Valhall-modellene er overtegnet», heter det.

Luksus-suv

Aston Martin bekrefter også at utviklingen «DBX», selskapets første suv, er i rute. En prototype ble presentert på Goodwood Festival of Speed i Storbritannia i juli i år. DBX er planlagt for lansering i andre kvartal 2020.

En protoype av «DBX», Aston Martins første suv, fotografert i 2018.
En protoype av «DBX», Aston Martins første suv, fotografert i 2018. (Foto: Aston Martin)

Samtidig har selskapet forberedt seg på konsekvensene av en forestående brexit.

«Med Storbritannias forestående farvel med EU har vi iverksett planer våre for å sikre at driften er klar for fortsatt leveranser av deler og biler», heter det.

Aston Martin solgte 2442 biler i første halvår 2019, sammenlignet med 2299 i samme periode i fjor. Som følge av endringer i miksen var imidlertid omsetningen ned, til 407 millioner pund (425). Driftsresultatet var på – 38 millioner pund (64).

Stive priser

I Norge selges Aston Martin av forhandleren Insignia.

Detaljer fra Aston Martins showroom i London, da DN sist var på besøk i 2012.
Detaljer fra Aston Martins showroom i London, da DN sist var på besøk i 2012. (Foto: Elin Høyland)

Prisene starter på litt over to millioner kroner for modellen New Vantage V8, rundt 2,4 millioner kroner for DB11 V8 og rundt 3,5 millioner kroner for DBS Superleggera V12, ifølge selskapets nettsider, som tar forbehold om en eurokurs på 9,8 kroner. Alle er tosetersmodeller.

Prisen på Rapide S, Aston Martins eneste med fire seter og fire dører, oppgis ikke, men en 2018-utstillingsmodell med en listepris på rundt 2,95 millioner kroner er annonsert av Insignia via finn.no for rundt 2,4 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.