Onsdagens dom er et nederlag både for Ungarns statsminister Viktor Orbán og for hans slovakiske kollega Robert Fico.

De to har kjempet en innbitt kamp mot ordningen der EU har pålagt medlemslandene å ta imot obligatoriske kvoter med asylsøkere fra hardt pressede Hellas og Italia. Nå fastslår EU-domstolen at ordningen er lovlig.

Ungarn kaller dommen «uansvarlig».

– Vi mener denne dommen truer sikkerheten i hele Europa, sier Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó ifølge nyhetsbyrået AFP.

Fico sier på sin side at Slovakia vil godta dommen, selv om han mener den er uriktig.

Avviser søksmålet

EU har vedtatt at Ungarn må ta imot 1.294 asylsøkere fra Hellas og Italia, mens Slovakia må ta imot 902.

Ungarn og Slovakia stemte begge imot kvotene da de ble vedtatt. Det samme gjorde Tsjekkia og Romania. Da et flertall av medlemslandene i EU likevel vedtok ordningen, gikk Ungarn og Slovakia til søksmål for å få annullert vedtaket.

EU-domstolen konkluderer nå med at EUs vedtak var berettiget. Søksmålet avvises i sin helhet.

Amnesty International mener Ungarn og Slovakia har prøvd å gjøre seg selv til «flyktningfrie soner».

– Dagens dom viser at intet land kan gjemme seg for sine plikter overfor flyktninger, sier Iverna McGowan, direktør ved Amnestys EU-kontor.

Har gått tregt

EUs mål har vært å relokalisere i alt 160.000 personer for å avlaste landene som ble satt under kraftigst press da hundretusener av flyktninger og migranter kom til Europa under krisen i 2015.

De obligatoriske kvotene ble vedtatt i september 2015, og relokaliseringen skulle opprinnelig gå over to år til september i år. Men innsatsen har gått tregt, og flere land har vist sterk motvilje mot å ta imot asylsøkere.

Så langt er til sammen 27.695 personer relokalisert fra Hellas og Italia.

Samtidig vil det bare være rundt 11.000 kvalifiserte søkere igjen i de to landene når toårsperioden utløper. EU-kommisjonen regner med at disse vil bli relokalisert i løpet av høsten.

Det betyr at EU i praksis kan gå tom for kvalifiserte søkere før prosessen når så langt at Ungarn og Slovakia blir tvunget til å ta imot kvotene sine.

Nekter å ta imot

Ungarn har ennå ikke tatt imot én eneste asylsøker gjennom ordningen. Det har heller ikke Polen, som har støttet Ungarn og Slovakia i EU-domstolen. Slovakia har tatt imot 16 asylsøkere.

Slovakia og Ungarn mener den svake innsatsen viser at tiltaket mangler effekt, og at ordningen derfor må avvises som et lite hensiktsmessig svar på krisen. Den argumentasjonen avvises av EU-domstolen, som påpeker at EUs ministerråd den gang ikke kunne forutse at bestemte medlemsland ville motarbeide ordningen.

EU-domstolen avviser også Slovakias og Ungarns argumentasjon om at det ble gjort prosedyrefeil i saken.

EU-kommisjonen har allerede truet med nye rettslige skritt for å tvinge de mest motvillige landene til å begynne å ta imot.

– Alle medlemsland må bidra. Solidaritet er ikke en à la carte-meny, sier innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos.(Vilkår)

Se trailer: "Jordmoren"
02:00
Publisert: