Australias statsminister Scott Morrison har støttet en uavhengig granskning på hvor koronaviruset oppsto og hvordan det spredte seg ved begynnelsen av året. Kina har motsatt seg forslaget kraftig og har lagt press på alle land som støtter en granskning.

Kinesisk vrede

Den australske økonomien har fått føle Kinas vrede hardest. Kina har gjort det vanskeligere for australske selskaper å eksportere til landet. Ofte dreier det seg om muntlige befalinger til kinesiske importører om å ikke handle med Australia.

– Denne metoden kan gjøre konflikten mellom Kina og Australia verre enn handelskrigen mellom USA og Kina, sier en eksportør til South China Morning Post.

En ny undersøkelse fra University of Western Australia viser at kinesiske sanksjoner har rammet australsk eksport, handel og utdannelsestjenester verdt over 420 milliarder kroner.

Enkelte australske produkter, blant annet bygg, ilegges kinesiske straffetoll på 80 prosent. Nå kommer det nye sanksjoner – blant annet rettet mot australsk rødvin, tømmer, hummer og sukker.

«Produkter som kommer til kinesiske havner før fredag kan importeres, men etter den tid vil de ikke bli tollbehandles», skriver Hongkong-avisen South China Morning Post.

Dette gjør Hongkong annerledes enn resten av verden – og holder koronadødeligheten langt under gjennomsnittet
– Vi har gjort noe interessant som andre land ikke gjør. Hongkongs fremste koronalege, Yuen Kwok Yung, forteller om hva Hongkong gjør annerledes for å holde dødeligheten langt under dødstallene i resten av verden.
02:59
Publisert:

Skalldyr ble stående på kinesiske flyplasser i helgen påvente av forsendelsene skulle «sjekkes for tungmetaller».

– De har utpekt Australia. Ingen andre land som eksporterer denne typen hummer sjekkes, sier Australias landbruksminister David Littleproud til Sky News.

Den offisielle årsaken til importforbudet på tømmer er at det ble funnet to biller ved en tømmerimport i januar.

– Hvis disse levende skadedyrene slipper inn i Kina vil de påføre alvorlige skader på kinesisk skogproduksjon og true den økologiske sikkerheten, sier sa pressetalsmann Wang Wenbin i det kinesiske utenriksdepartementet på mandag.

– Ikke det Kina jeg kjente

Den australske regjeringen ønsker samtaler med Kina.

– Dette er veldig vanskelig for Australia. Vi har forsøkt å ta kontakt, men de avviser oss. Problemet er at de ikke ønsker å føre samtaler. Isteden svarer de med en å være aggressive og en bøllete oppførsel. Det fungerer aldri med Australia, sier tidligere USA-ambassadør og finansminister Joe Hockey til Bloomberg.

Hockey ledet forhandlingene som førte til handelsavtalen med Kina i 2014.

– Dette er ikke det Kina jeg kjente da jeg var finansminister, sier han.

Australias statsminister Scott Morrison har fått føle Kinas vrede.
Australias statsminister Scott Morrison har fått føle Kinas vrede. (Foto: LOREN ELLIOTT/Reuters/NTB Scanpix)

Ikke noe industriland er mer avhengig av Kina enn Australias. Kina er landets største og viktigste handelspartner. 28 prosent av den australske landbrukseksporten havnet i Kina i 2019. Nå er Australia inne i den første resesjonen på 30 år.

Prekær økonomisk situasjon

Den australske sentralbanken møtes til rentemøte på tirsdag. Styringsrenten var allerede rekordlav på 0,25 prosent etter at den ble kuttet under koronautbruddet i mars. Renten ble kuttet til 0,1 prosent.

– Det er ikke et spørsmål om renten kuttes, men når, sa markedsanalytiker Kyle Rodda til nettstedet news.com.au før møtet.

Storbyen Melbourne var nesten helt nedstengt i 112 dager i et forsøk på å få kontroll med koronaspredningen og gjenåpnet først i forrige uke.

– Sentralbanken sa tidligere i år at 0,25 prosent var en effektiv bunn. Et nytt rentekutt gjenspeiler hvor prekær den økonomiske situasjonen er, sier analysesjef Graham Cooke hos finansteknologiselskapet Finder til nettstedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.