Kina innstilte på torsdag en økonomisk avtale med Australia på ubestemt tid. Dette skjer etter at Australia suspenderte en avtale i delstaten Victoria, som var en viktig del av Kinas «Belt and Road»-strategi.

– Australia må ta fullt ansvar for dette. Regjeringen har en kald krig-mentalitet. De bør stanse den vanvittige undertrykkelsen mot ethvert samarbeid med Kina, slutte med å politisere en normal utveksling og stanse ferden i en blindvei, sa pressetalsmann Wang Wenbin i det kinesiske utenriksdepartementet på en pressekonferanse.

Råvareboom

Foreløpig har Kina fredet importen av jernmalm fra Australia, som sammen med Brasil er de to viktigste leverandørene av råvaren til kinesiske stålverk. I Kina går stålverkene for full kapasitet og de er avhengig av australsk jernmalm for å holde produksjonen oppe.

I 2010 produserte Kina 1070 millioner tonn jernmalm og var verdens største produsent. Produksjonen har stupt. I 2020 var den nede på 340 millioner tonn. Australia har mer enn doblet produksjonen til 900 millioner tonn. Brasil ligger stabilt på rundt 400 millioner tonn.

På torsdag passerte prisen på jernmalm for første gang 200 dollar ved kinesiske råvarebørser. Dette er en økning på over 20 prosent på en måned.

– Kinas handelssanksjoner mot Australia ødelegger Kinas omdømme som en ansvarlig handelspartner. Australia ønsker ikke å gjøre det samme. Det vil bli økonomisk selvmord for begge land hvis de innfører sanksjoner på jernmalm, gitt hvor viktig det er for begge land, sier økonom og førsteamanuensis Shiro Armstrong ved Australia National University til South China Morning Post.

Spår prisdobling

Kobberprisen har satt en ny rekord med en pris på over 10.100 dollar for et tonn ved råvarebørsen Comex i New York.

– De langsiktige utsiktene for metallprisen er virkelig gode og peker mot høyere priser de neste årene, sier råvareanalytiker Daniel Briesemann hos Commerzbank til Bloomberg.

Noe av prisøkningen skyldes lave lagerbeholdninger og markedsforhold. Peru økte produksjonen med 19 prosent i mars. I Chile er det innført en ny progressiv skatt på salg av kobber.

– Jeg tror kobber er den nye oljen. De neste fem til ti årene vil være enormt og vi kan oppleve priser på 20.000 dollar for ett tonn, sier grunnlegger David Neuhauser hos Livermore Partners til CNBC.

Bank of America tror det fortsatt ikke er over og mener at prisen kan stige til 13.000 dollar i løpet av de neste månedene. I 2025 mener banken at kobberprisen kan nå 20.000 dollar.

Prisen på tinn er på det høyeste nivået på ti år og passerte 30.000 dollar ved råvarebørsen i Kuala Lumpur på torsdag. Spotprisen for tinn ved råvarebørsen i London nådde en ny rekord samme dag, ifølge Metal Bulletin.

Kina er verdens største tinnprodusent, men var nettoimportør i 2019 og 2020. Indonesia, som er verdens største tinneksportør, reduserte eksporten med 24 prosent i første kvartal. Denne nedgangen startet i 2018.

Voksende misforhold

Det internasjonale energibyrået (IEA) skriver i en ny rapport at kobber vil ha en viktig rolle å spille i det pågående skiftet til grønn energi.

– Dataene viser et voksende misforhold mellom verdens høyere klimaambisjoner og tilgangen til kritiske mineraler som er essensielle for å innfri disse ambisjonene, sa IEA-direktør Faith Birol i forbindelse med fremleggelsen av rapporten.

Siden 2010 har den gjennomsnittlige mengden mineraler som trengs for en ny enhet kraftproduksjonskapasitet økt med 50 prosent.

«Dette skyldes at andelen fornybar energi i nye investeringer er høyere», skriver IEA i «The Role of Critical Minerals in Clean Energy Transitions».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.