Brannvesenet i de australske delstatene New South Wales og Queensland har jobbet døgnet rundt de siste dagene i forsøk på å gå kontroll over flere hundre skogbranner. Det har de ikke klart. Situasjonen vil bli verre de neste 24 timene.

«New South Wales vil oppleve svært farlige forhold i morgen. Det er utstedt «katastrofale brannfarevarsel» for stor-Sydney og Greater Hunter. Liv og hjem er i fare. Det er totalt brannforbud for hele New South Wales», skriver brannvesenet i en pressemelding på mandag.

Delstaten har erklært unntakstilstand de neste syv dagene.

– Nytteløst å beskytte eiendom

Ifølge Shane Fitzsimmons, som leder brannvesenet i New South Wales, er situasjonen i år helt unik.

– For å si det enklest mulig: det er under slike forhold folk dør, sa Fitzsimmons mandag morgen.

Kun én gang tidligere har et «katastrofalt» brannvarsel blitt utstedt – det høyeste nivået på brannfareskalaen. Det var i februar 2009 da 173 mennesker døde på «Black Saturday» i hva som var de dødeligste skogbrannene i Australias historie.

– Jeg kan ikke huske det har vært alvorligere for Sydney enn det er nå. Nå er det viktig at alle forstår alvoret og har en plan hvis de må evakuere, sa Fitzsimmons på den australske morgensendingen «Today Show».

Hans kollega Anthony Clark holdt en pressekonferanse for å få alle til å innse alvoret.

– Dette er så ille som det kan bli, sa Anthony Clark fra brannvesenet i delstaten.

Det pågår masseevakuering og brannvesenet advarer om at de ikke vil prioritere å redde eiendommer og at boligeiere heller ikke må forsøke.

– Vi lærte fra Black Saturday at det er nesten umulig beskytte eiendom. Det er ikke noe du bør forsøke. Det er nytteløst. Ingenting er bygget eller designet for å kunne motstå de katastrofeforholdene vi står overfor nå, sa Fitzsimmons.

Kritiserer «grønn elite»

Områder på nesten 10.000 kvadratkilometer har vært i brann de siste ukene – et areal som er like stort som Norges største kommune, målt i areal – Kautokeino. Det nedbrente områder er nesten like stort som de siste foregående brannsesongene til sammen.

Brannene strekker seg over et område på 1000 kilometer fra like nord for Sydney til Gold Coast ved Brisbane.

Visestatsminister Michael McCormack avviste i et intervju mandag morgen at det er en sammenheng mellom klimaendringer og skogbrannene.

– Vi har hatt skogbranner siden tidenes morgen i Australia. Det folk trenger nå er sympati, forståelse og hjelp. De trenger husly, sa visestatsministeren til ABC Radio National mandag morgen.

Han fortsatte med å kritisere «eliten» i storbyene.

– De trenger ikke å høre på fantasiene fra den grønne eliten nå – mens de forsøker å redde hjemmene sine, og ofte forsøker å redde andres, sa McCormack.

– Ett ord for dette: bullshit

Uttalelsene har ikke uventet skapt reaksjoner. Meteorologisk institutt i Australia la frem en rapport i fjor som viste sammenhengen mellom klimaendringer og ekstreme temperaturer, som har ført til naturkatastrofer som skogbranner, tørke og kraftige orkaner.

– Det er bare ett ord for dette: bullshit. Det er en veldokumentert sammenheng mellom klimaendringer og skogbranner. Dette er en forutsigbar risiko som vi må planlegge – redusere utslippene våre, begrense og forhindre. Disse kommentarene er bevisst uvitende, og i et nøtteskall: bare tull, sier klimaforsker Bill Hare, som er konsernsjef for Cimate Analytics til The Guardian Australia.

Det ventes temperaturer på nesten 40 grader en rekke steder på tirsdag. Januar er vanligvis den varmeste måneden. I år ble det satt rekorder med fem av de varmeste dagene i historien. 2017 og 2018 var de fjerde og tredje varmeste årene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.