En koalabjørn får vann av en brannmann etter å ha blitt reddet fra flammene i Cudlee Creek sør i Australia.
En koalabjørn får vann av en brannmann etter å ha blitt reddet fra flammene i Cudlee Creek sør i Australia. (Foto: Oakbank Balhannah/Reuters/NTB Scanpix)

Det er nesten fire måneder siden brannene startet i Australia etter en vår med historisk lite med regn. Et område på størrelse med Belgia er fullstendig ødelagt i de mest omfattende brannene siden 1970.

Inntil 500 millioner pattedyr, fugler og krypdyr, blant annet 8000 koalaer, har omkommet.

– Helt surrealistisk

Den australske marinen har startet evakuering av flere hundre mennesker som er isolert i kystbyen Mallacoota sørøst i Australia. Marineskipet HMAS Choules har ankommet med forsyninger, vann og mat. Det har ikke kapasitet til å frakte de rundt 4000 menneskene vekk fra byen.

Fastboende og turister ble tvunget til å flykte til strender i New South Wales etter katastrofale branner denne uken. Det pågår evakuering med marineskip.
Fastboende og turister ble tvunget til å flykte til strender i New South Wales etter katastrofale branner denne uken. Det pågår evakuering med marineskip. (Foto: Sean Davey/AFP/NTB Scanpix)

– Det er rett og slett ikke noe igjen - unntatt aske. Det vil sikkert gå opp for meg senere, men for øyeblikket er det helt surrealistisk. Det har ikke helt gått opp for meg, sier Jann Gilbert til ABC Australia på torsdag.

Slukkearbeidet foregår både på bakken og i luften. Her slipper et helikopter vann over brannherjede Batemans Bay i New South Wales.
Slukkearbeidet foregår både på bakken og i luften. Her slipper et helikopter vann over brannherjede Batemans Bay i New South Wales. (Foto: Peter Parks/AFP/NTB Scanpix)

Situasjonen er desperat for mennesker som bor i de brannherjede områdene, men konsekvensene av de historiske brannene merkes andre steder - i Australia og nærområdene. Det skal bli verre i helgen de neste dagene.

To brannmenn, Andrew O'Dwyer og Geoffrey Keaton døde 19. desember 2019 da et tre falt over tankbilen de kjørte. Brannsjef Shane Fitzsimmons fester her en tapperhetsmedalje på Keatons sønn under begravelsen 2. januar.
To brannmenn, Andrew O'Dwyer og Geoffrey Keaton døde 19. desember 2019 da et tre falt over tankbilen de kjørte. Brannsjef Shane Fitzsimmons fester her en tapperhetsmedalje på Keatons sønn under begravelsen 2. januar. (Foto: Privat via sosiale medier/Reuters/NTB Scanpix)

– Vi venter at forholdene vil bli minst like farlige på lørdag som de har vært de siste to dagene. Det er noe vi alle må forberede oss på, sier statsminister i delstaten New South Wales, Gladys Berejiklian.

Tusenvis av turister har flyktet fra flammene i Øst-Gippsland i Victoria. Militæret i Australia bistår i evakueringen.
Tusenvis av turister har flyktet fra flammene i Øst-Gippsland i Victoria. Militæret i Australia bistår i evakueringen. (Foto: DELWP Gippland via AP//NTB Scanpix)

En røyksky på størrelse på 5,5 millioner kvadratkilometer har beveget seg østover over New Zealand og Stillehavet. Innbyggerne i storbyen Auckland våknet torsdag morgen med en blek, oransje sol og hvor himmelen hadde et matt gulskjær.

Tonedøv statsminister

De tre største brannene i East Gippsland er blitt en storbrann i løpet av nyttårshelgen. Utslitte brannmannskaper forsøker å hindre brannene i å spre seg.

– Det var naturen som startet disse brannene og det vil være naturen som vil stanse dem, sier beredskapsminister for delstaten Victoria, Andrew Crisp, til Sydney Morning Herald.

Statsminister Scott Morrison er blitt kritisert for innholdet i nyttårstalen, hvor han ikke trakk forbindelser mellom klimaendringer og storbrannene.

Frivillige jobber på spreng for å redde de menge tusen dyrene som er rammet av skogbrannene. Denne kenguruen er blitt behandlet for brannsår på føttene som den fikk etter å ha hoppet gjennom brennende gress for å unnslippe flammehavet i skogen.
Frivillige jobber på spreng for å redde de menge tusen dyrene som er rammet av skogbrannene. Denne kenguruen er blitt behandlet for brannsår på føttene som den fikk etter å ha hoppet gjennom brennende gress for å unnslippe flammehavet i skogen. (Foto: Jill Gralow/Reuters/NTB Scanpix)

– Tidligere generasjoner opplevde også naturkatastrofer, flom, branner, globale konflikter, sykdom og tørke. Australiere er motstandsdyktige og vil reise seg igjen. Det finnes ikke noe bedre sted å ha en familie, sa statsministeren.

Det er ikke mye igjen etter at flammene har herjet. Flere evakuerte innbyggere finner sine hjem i ruiner når de kommer tilbake.
Det er ikke mye igjen etter at flammene har herjet. Flere evakuerte innbyggere finner sine hjem i ruiner når de kommer tilbake. (Foto: Peter Parks/AFP/NTB Scanpix)

Han kritiseres for å være tonedøv. Meningsmålinger viser at et flertall mener klimaendringer er hovedårsaken til brannene.

«Hvordan kan vi feire når landet brenner? Det er ikke noe å feire her. Hjemmet vårt er i flammer. Vis lederskap eller forsvinn», skriver “School Strike 4 Climate”, som er inspirert av den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg.

Flere bygninger og hus har gått tapt i flammene. Her fra Sarsfield i Victoria.
Flere bygninger og hus har gått tapt i flammene. Her fra Sarsfield i Victoria. (Foto: Jason Edwards/Reuters/NTB Scanpix)

En analyse fra konsulentselskapet SGS Economics viser at brannene har kostet storbyen Sydney inntil 50 millioner australske dollar (300 millioner kroner) hver dag i tapt verdiskaping. I tillegg kommer materielle ødeleggelser. Ingen har foreløpig oversikt.

En utbrent bil står igjen på parkeringsplassen ved Batemans Bay i New South Wales. Australia har begynt å flytte ut lokalbefolkningen og startet masseevakuering av turister fra de brannherjede kystområdene. Det er ventet en ny tørr helg som kan starte flere skogbranner.
En utbrent bil står igjen på parkeringsplassen ved Batemans Bay i New South Wales. Australia har begynt å flytte ut lokalbefolkningen og startet masseevakuering av turister fra de brannherjede kystområdene. Det er ventet en ny tørr helg som kan starte flere skogbranner. (Foto: Peter Parks/AFP/NTB Scanpix)

– Det geografiske området, og det at det skjer samtidig, gjør dette enestående. Det har aldri tidligere vært en situasjon hvor det har vært branner fra det sørlige Queensland, gjennom New South Wales, inn i Gippsland, ved Perth og på østkysten av Tasmania, sier direktør David Bowman ved The Fire Centre på University of Tasmania til The Guardian.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Over havet 1800 km unna i New Zeeland er snøen på Franz Josef isbreen farget brun av aske fra brannene i Australia.
Over havet 1800 km unna i New Zeeland er snøen på Franz Josef isbreen farget brun av aske fra brannene i Australia. (Foto: Privat via sosiale medier/Reuters/NTB Scanpix)