Sjeføkonom Richard Yetsenga i storbanken Australia & New Zealand Banking Group sperret øynene opp da de australske statsrentene ble vist frem på skjermen under et intervju med Bloomberg nylig.

– Hva for noe. Jeg mener – er dette en skrivefeil? For seks måneder siden var de rundt hundre basispunkter høyere, sa han.

Statspapirer med en løpetid på ti år ga 1,33 prosent rente da intervjuet ble gitt. På mandag ligger de på 1,36 prosent og ventes å falle de neste månedene.

Australsk Spania-syke

Den australske økonomien fikk en vekst på kun 0,4 prosent i årets første kvartal. Dette kom etter en nesten nullvekst i siste halvår i fjor. Ulike økonomiske modeller viser at den australske økonomien er inne i en resesjon hvis det ikke hadde vært for befolkningsveksten.

Eiendomsprisene i storbyen Sydney har falt med nesten 15 prosent på to år. Australia har unngått resesjon takker være høy etterspørsel av råvarer fra det kinesiske markedet. Prisene på blant annet jernmalm og kull er langt lavere enn de var for få år siden.

Kinesiske investorer, som plukket opp boliger langs den australske kysten, har nesten forsvunnet.

– Hvis prisene kollapser vil det skape en type problemer som vi har sett i Irland og Spania, sier Gabriele Gratton ved University of New South Wales til nyhetsbyrået AFP.

Økonomer har karakterisert den australske økonomien etter eventyret om «Gullhår» – ikke for varmt og ikke for kaldt. Nå mener enkelte at sammenligningen med «Keiseren nye klær» er bedre, ifølge Australia Financial Review.

Gratton mener at den australske økonomien har vært for avhengig av råvareindustrien for lenge.

– Den australske økonomien klarte ikke å diversifisere nok. Den har eksponert seg til en situasjon hvor australske husholdninger har for høy gjeld, sier hun.

Mangler verktøy

Så sent som i fjor ble det regnet med at den neste renteendringen i Australia ville bli en økning. Nå tror et flertall av økonomer at sentralbanken vil sette ned renten med 25 basispunkter, til én prosent, denne uken.

Markedet priser inn et rentekutt til 0,5 prosent i løpet av de neste 12 månedene.

– Det er en følelse av at det er uunngåelig hvor vi er på vei. Vi har sett det samme skje i en rekke andre store utviklede økonomier det siste tiåret. Rentene har falt til nesten null og de blir der lenge, sier senior rentestrateg Sally Auld hos JPMorgan Chase til Bloomberg.

Ifølge Goldman Sachs vil en rente på 0,5 prosent føre til at storbankenes resultater vil falle med 15 prosent. Finanssektoren utgjør rundt en tredjedel av verdiene ved Sydney-børsen.

Den australske dollaren har svekket seg, noe som er positivt for eksportsektoren. Statsminister Scott Morrison lover skattelettelser og gjøre det enklere for næringslivet. Australia har hatt fem statsministre siden 2013.

– Problemet er at vi ikke har de samme verktøyene som vi kunne bruke under finanskrisen, sier sjeføkonom Alan Oster hos National Australia Bank til AFP.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.