Australias statsminister Scott Morrison forsøkte forgjeves å advare elever om å ikke delta i demonstrasjonene som fredag ble avholdt i over 20 byer, blant annet Sydney, Melbourne og Perth.

– Vi støtter ikke tanken om at elever ikke går på skolen og velger å delta i denne typen aktiviteter. Det er ingen vits i å forsøke å gjøre skolene til små nasjonalforsamlinger. Hold dere på skolebenken, sa Morrison i nasjonalforsamlingen tidligere i uken.

Energi- og mineralminister Matt Canavan langet ut mot de unge demonstrantene i et intervju med radiokanalen 2GB på fredag. Han sa at de heller burde lære hvordan gruvedriften fungerer, sette seg inn i geologi og hvordan finne mer olje og gass.

– Det eneste de lærer ved å delta i demonstrasjoner, er å stå i kø. Det er hva fremtiden deres vil bli. De vil ende opp i en kø og stille krav om å få utdelt noe. De vil ikke lære å ta ansvar for eget liv og få en skikkelig jobb, sa Canavan.

Finnes ingen «Planet B»

Det var svært livlig i bygatene i Sydney og Melbourne. Ved Martin Place var det samlet over 10.000 skoleelever, ifølge australske medier.

– Hva ønsker vi? Klimatiltak. Når ønsker vi det? NÅ, sang de.

De kritiserte åpent den sittende regjeringen og politikere med bannere for å være «klimafiendtlige» og ikke ta hensyn til fremtiden.

«Jeg har sett smartere kabinett på Ikea».

«Det finnes ingen Planet B».

«Vi vil være mindre aktivister hvis du lover å være en mindre dritt».

Elevene har fått stor støtte på sosiale medier i Australia. Foreldre har støttet aksjonen og lærere har vist forståelse. Enkelte lærere deltok sammen med barneskoleelever.

– Hvis politikerne lyttet til forskning ville det ikke ha vært nødvendig for oss å legge vekk skolebøkene. Vi er lei av at politikerne leker politikk med vår fremtid. Vi streiker for å si at nok er nok. Folks liv står på spill, sa den 14-år gamle klimaaktivisten Jean Hinchliffe i en appell.

Hun har vært en av frontfigurene. Hinchliffe sa hun er enig med statsministeren på ett punkt.

– Han sier at klimakrisen må håndteres utenfor klasserommet. Jeg er enig. Problemet er at det ikke skjer, sa ungdomsskoleeleven.

Australske politikere ble kritisert for å støtte landets gruveselskaper. Australia har hatt sammenhengende økonomisk vekst siden 1991 – mye takket være eksport av råvarer og mineraler til Kina.

– De er mer opptatt av å beholde makten. De representerer ikke vanlige folk, sa studenten Pat Langford.

«Det fantes ikke spor etter søppel», skrev The Sydney Morning Herald etter at protestene var over.

Svensk-inspirert

De australske elevene ble inspirert av den svenske 15-åringen Greta Thunberg. Hun har sittet utenfor den svenske riksdagen hver fredag siden august. Hun ønsker å få politikere til å ta klimaendringer på alvor.

«Jeg forlanger at politikerne behandler klimaendringer for hva det er; det viktigste temaet vi noensinne har stått overfor. Klimaendringer må stoppe opp. Det finnes ingen gråsoner», skriver hun i et innlegg i The Guardian.

Natur og Ungdom (NU) arrangerte skolestreik i en rekke norske byer i september. Streiken ble sett på som en del av et generasjonsopprør.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Det har kostet ti år av livet mitt. Ti år som jeg aldri får tilbake igjen. Her er Linda Johansens gründerråd
02:54
Publisert: