Åtte måneder etter at Scott Morrison kastet forgjengeren i et internt partioppgjør, oppløste han på torsdag morgen nasjonalforsamlingen og sendte de folkevalgte ut i en valgkamp. Ifølge meningsmålingene vil Det liberale partiet og Morrison møte kraftig motstand fra Labor.

Historisk vekst

For tre år siden klarte sentrumsvennlige Malcolm Turnbull å trekke til seg frustrerte velgere under det australske valget. Forretningsmannen Turnbull endte opp i en politisk skittentøyvask med egne partifeller.

Han ble erstattet av hauken Scott Morrison, som har gjort seg upopulær hos et flertall av velgerne med klima- og innvandringspolitikken. Han har lokket velgerne med skattelettelser og en økonomi som viser det første budsjettoverskuddet på over ti år.

– Velgerne vil ha et valg mellom en regjering som reduserer skatter, eller Bill Shortens Labor Party som vil gi dere høyere skatter som vil veie ned på økonomien, sa Morrison på en pressekonferanse i Canberra torsdag morgen da han bekreftet det blir valg den 18. mai.

Australia har, som det eneste industrilandet i verden, hatt en sammenhengende økonomisk vekst siden begynnelsen av 1990-tallet. Det liberale partiet har sittet ved makten de siste seks årene.

– Spørsmålet er som det er ved alle valg; hvem stoler du mest på til å levere en sterk økonomi som kan finansiere velferdstjenestene du er avhengig av, sa Morrison, henvendt til velgerne.

Klimautfordringer

Klimaspørsmålet kan avgjøre hvem som vinner valget. Det avhenger hvilken retning partiene dreier diskusjonen. Labor tapte valget i 2013 da de forsøkte seg med skremselspropaganda og forslag om å innføre klimaskatt overfor gruveselskapene.

Australia har et av verdens største klimautslipp i verden – med 15,4 tonn per innbygger, ifølge Verdensbanken. Labor har foreslått å redusere utslippene av klimagasser ned 45 prosent innen 2030 sammenlignet med i 2005.

De har også lovet over 60 milliarder kroner for fornybar energiprosjekter. Nesten 85 prosent ønsker at australske myndigheter skal gjøre mer for å utvikle fornybare energikilder.

– Labor vil gi stabilitet, samling og en visjon for hele nasjonen, sa opposisjonsleder Bill Shorten i forrige uke.

I 2012 mente 36 prosent av australske velgere at global oppvarming var et alvorlig problem som måtte løses, selv om det innebærer betydelige kostnader. I fjor var denne andelen på 59 prosent, ifølge en undersøkelse foretatt av Lowy Institute.

Mot regjeringsskifte

Den siste meningsmålingen fra Newspoll viser at Labor vil få 52 prosent av stemmene. I fjor var de oppe på 56 prosent. Labor har lagt frem et detaljert program i forventninger om at det ville komme nyvalg i år.

– Det er en oppfatning om at disse tiltakene vil være negative for økonomien på et tidspunkt hvor veksten skuffer og ikke imponerer, sier sjefstrateg Su-Lin Ong ved Royal Bank of Canada i Sydney til Bloomberg.

En fjerdedel av velgerne viste sin misnøye under forrige valg ved å hverken stemme på Labor eller koalisjonen med Det liberale partiet. Større økonomiske ulikheter ventes å dominere valgkampen.

Eiendomsprisene har skutt i været og Labor har foreslått å øke eiendomsskatten og også innføre en garantert grunninntekt (borgerlønn) som erstatning for minstelønn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.