Han ble valgt inn i parlamentet i Canberra selv om han også er statsborger i New Zealand. Det var galt, har den australske grunnlovsdomstolen fastslått. Australiere kan ikke velges til parlamentet hvis de også er borgere i et annet land.

Ytterligere fire parlamentsmedlemmer med dobbelt statsborgerskap ble valgt inn på samme feilaktige grunnlag, ifølge retten.

Domstolen ble bedt om på vurdere statsborgerskapet til i alt sju politikere.

Uvitende

Barnaby Joyce har sagt at han ikke hadde kjennskap til at han også var statsborger i New Zealand. Faren hans kom derfra til Australia på 1940-tallet. Den som ble født i utlandet med en far fra New Zealand mellom 1949 og 1978, ble automatisk statsborger i New Zealand.

Rettens beslutning innebærer at statsminister Malcolm Turnbull vil ha mistet sitt flertall i parlamentet når det samles igjen 27. november, skriver The Sydney Morning Herald.

Domstolens avgjørelse innebærer at koalisjonsregjeringen, som har en overvekt på ett mandat i parlamentet, må holde suppleringsvalg for å fylle plassen til Joyce.

Nytt valg

Men Joyce kan stille i gjenvalget, ettersom han har sagt fra seg det newzealandske statsborgerskapet som han uten å vite det hadde fått etter faren sin.

De fire parlamentsmedlemmene med dobbelt statsborgerskap vil bli erstattet av medlemmer fra sine egne partier, uten valg.

– Domstolens avgjørelse i dag er ikke en vi håpet på, men regjeringen fortsetter, sier Turnbull.

Statsministeren sier han vil henvise beslutningen til en parlamentskomité for å avgjøre om grunnloven skal bli endret.(Vilkår)

Her er de fem vanligste engelskfeilene nordmenn gjør
Chris Unwin er Stortingets engelsklærer. Her gir han fem tips til nordmenn som vil bli bedre i engelsk.
01:57
Publisert: