Det norske selskapet Autostore er et robotsystem for store lagre, som brukes av alt fra Komplett til den russiske sentralbanken.

Sist gang selskapet ble handlet var da det amerikanske fondet Thomas H. Lee Partner betalte 16 milliarder kroner da det kjøpte store deler av Autostore fra svenske EQT i 2019. Siden har med andre ord verdien på selskapet steget med mer enn 50 milliarder kroner.

Nå kjøper Softbank aksjer både fra EQT og fra amerikanske Thomas H. Lee Partner (THL Partner) og blir nest største eier.

Softbank tok kontakt

– Det er vi veldig godt fornøyd med. De er kjent som en aktiv eier. De investerer masse i robotisering, kunstig intelligens og passer godt inn for et selskap som oss. De har mye å bidra med for å generere videre vekst, sier konsernsjef i Autostore, Karl Johan Lier.

Ifølge ham var det Softbank som tok kontakt for noen måneder siden etter å ha hørt om selskapet på en investorpresentasjon. Siden har eierne møttes, over videotjenestene Teams og Zoom. Softbanks grunnlegger og toppsjef Masayoshi Son har selv vært med på møtene.

Møtene har resultert i at Softbank nå kjøper 40 prosent av aksjene i Autostore. Avtalen verdsetter logistikkselskapet fra Nedre Vats i Rogaland til 65,5 milliarder kroner.

– Prisen reflekterer markedsutviklingen. Markedet betaler veldig godt for vekstaksjer med god lønnsomhet og kontantstrøm. Vi mener det er en god pris og en riktig pris som reflekterer potensialet til selskapet, sier Lier.

Softbank er verdens største investor i oppstartsselskaper, og sitter på verdens største pengesekk for teknologirettede risikoinvesteringer i form av deres «Vision Fund» I og II, som sammen har godt over 100 milliarder dollar under forvaltning.

Softbank-toppsjef Masayoshi Son kommenterer kjøpet slik i en pressemelding:

– Vi ser Autostore som grunnleggende teknologi som gir rask og kostnadseffektiv logistikk for selskaper over hele verden. Vi ser frem til å jobbe med Autostore og til å ekspandere offensivt på tvers av land og markeder.

Vil vokse i Asia

I dag er Autostore store i Europa og USA. Med Softbank på eiersiden ser selskapet for seg å få mer oppmerksomhet i Asia.

– De har masse selskaper innen e-handel som kan passe godt for oss, sier Lier, og fortsetter:

–Vi er veldig klare på at vi skal bredde oss med tanke på hvor vi skal ta veksten vår.

Et av områdene selskapet investerer i er det som kalles «micro-fulfillment», blant annet innen matvarer. Det går ut på å gjøre distribusjon enda mer sømløst.

– E-handel har vært drevet med store distribusjonssentre i regionene som kjører varene inn i urbane sentre. Med micro-fulfillment flyttes distribusjonssentrene nærmere kunden. Det er mindre sentre som dekker et vidt område. Da trenger du veldig plasseffektive løsninger og der har vi en unik posisjon, sier Lier.

Norges første «enhjørning»

Da selskapet Autostore ble solgt for 16 milliarder kroner i 2019 var det første gang et norsk privateid gründerselskap ble solgt for mer enn én milliard dollar – definisjonen på en «enhjørning» (unicorn).

Robotselskapet Autostore fra Nedre Vats, har gjort eventyrlig suksess. Robotene plukker varer i et stort rutenett, formet som en kube.
Robotselskapet Autostore fra Nedre Vats, har gjort eventyrlig suksess. Robotene plukker varer i et stort rutenett, formet som en kube. (Foto: Tommy Ellingsen)

Oppkjøpsfondet EQT, som har utspring fra det Wallenberg-kontrollerte konglomeratet Investor AB i Sverige, ble hovedeier i 2016. Tre år senere ble det solgt til det amerikanske fondet THL Partners.

Selskapets historie er 25 år. Seriegründeren Jakob Hatteland fra Åmsosen finansierte Autostore de første årene. Ideen kom fra altmuligmannen Ingvar Hognaland som hadde en plan om å effektivisere hvordan det tradisjonelle lagersystemet fungerer.

Løsningen er basert på kuber hvor roboter henter kasser med varer som kan pakkes og sendes ut over flere etasjer. På kundelisten står giganter som DHL, Best Buy, Puma, Walmart og Gucci.

Jakob Hatteland har tjent over fire milliarder kroner på Autostore.

Milliardsøksmål

Autostore, som har opplevd stor suksess med sine automatiserte lagerløsninger, har saksøkt nettgiganten Ocado og mener de gjør ulovlige inngrep i Autostores patenter i både Storbritannia og USA.

Autostore mener Ocados samarbeidsavtaler med dagligvarekjeder som Kroger i USA, Marks & Spencer og Morrisons i Storbritannia baserer seg på dets patenter.

Vestlandsselskapet krever økonomisk erstatning i milliardklassen.

«AutoStore krever rettsavgjørelser som hindrer at Ocado og deres samarbeidspartner, Tharsus Group (fra Blyth, Storbritannia), produserer, importerer, bruker og selger teknologi som er i inngrep med AutoStores patenter,» skrev selskapet i forbindelse med offentliggjøringen av søksmålet i fjor høst.

Ocado har avvist anklagene og blant annet beskyldt det norske selskapet for svindel, slik DN tidligere har skrevet.

– Det går sin gang. Vi mener vi har en sterk sak. Ingenting har forandret vårt syn på det, sier Lier om søksmålet nå.

Nese for oppstartsselskaper

Softbanks grunnlegger og toppsjef Masayoshi Son er kjent for å ta en høy risiko, og ha nese for oppstartsselskaper som har potensial til å vokse raskt. Alibaba-investeringen på 20 millioner dollar for over 20 år siden har gått inn i historiebøkene som en av de mest lukrative.

Selskapet kjøpte seg opp i norske Kahoot i fjor høst og har økt eierposten. Det japanske selskapet bred erfaring med internasjonale børsnoteringer.

Softbank satt igjen med en gevinst på 140 milliarder kroner i gevinst etter børsnoteringen av det sørkoreanske netthandelsselskapet Coupang i USA.

Softbank Group har falt med 0,6 prosent ved Tokyo-børsen på tirsdag. Aksjekursen har steget fra 4000 yen i april i fjor til 9935 yen.

Autostore hadde en omsetning på 1,7 milliarder kroner i 2019 – en vekst på 45 prosent fra 2018. Ordinært resultat før skatt kom på 749,1 millioner kroner. Dette er nesten 200 millioner kroner mer enn i 2018.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.