Å få spille på en Stradivarius-fiolin er den ultimate drømmen for alle fiolinister.

Det er imidlertid svært på forunt å eie en, da de legendariske fiolinene gjerne koster millioner av dollar. Hva som gir Stradivarius-fiolinene den helt spesielle klangen og de vakre tonene har eksperter forsøkt å avsløre i mange tiår. Ingen har noensinne lykkes i å lage like gode fioliner som Stradivarius under glansperioden mellom 1700 og 1725.

Nå har imidlertid moderne analyser utført av forskere fra Taiwan avslørt at treet i Stradivarius-fiolinene har helt andre egenskaper enn fioliner i dag og at dette skyldes at de inneholder langt flere metaller, skriver danske Ingeniøren.

Metaller

Forskerne fant at Stradivarius-fiolinene inneholder mange stoffer som kobber, kalsium og aluminium. Hvorfor treet i de gamle fiolinene inneholder mye metaller er imidlertid fortsatt ukjent. Forskerne mener én forklaring kan være at skogsarbeiderne på den tiden dyppet treet i metallholdige væsker for å beskytte det mot blant annet råte. 

En annen forklaring som nevnes er at de gamle fiolinmakerne overflatebehandlet treet med metaller, eller at treet har tatt opp metallene gjennom flere hundre års påvirkning, fremgår av forskningsartikkelen publisert i vitenskapstidsskriftet Proceedings of the national Academy of Science.

Fukt

Forskerne fra det nasjonale universitetet i Taiwan benyttet fire ulike analysemetoder. Blant annet viste en NMR-spektroskopi  på treet at en tredjedel av treets opprinnelige hemicellulose var brutt ned i Stradivarius-fiolinene. Ifølge forskerne er dette spesielt interessant fordi hemicellulose suger til seg vann, og fioliner uten fukt har en bedre klang. Forskerne utførte også undersøkelser av instrumentene under oppvarming, og fant da en større grad av oksidering i de gamle fiolinene, noe som tyder på en større reduksjon av trefibre som også kan ha betydning for klangen, skriver New York Times.


 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.