Det er nå en drøy uke siden Bahamas ble truffet av en av de kraftigste Atlanterhavs-orkanene som noensinne har rammet land i moderne tid. Ødeleggelsene er massive, og tusenvis av hus ble smadret av den kraftige vinden.

Uværet rammet aller hardest på øyene Abaco og Grand Bahama, der minst 50 mennesker er bekreftet omkommet. Men mange er savnet, og dødstallet er ventet å stige kraftig etter hvert som redningsmannskap får gjennomsøkt de raserte boligområdene.

I Nassau er noen innkvartert på hoteller, andre i overfylte evakueringssentre, mens enkelte har fått husrom hos familie og venner.

Hjemløse

– Ingen fortjener å gå gjennom dette, sier Dimple Lightbourne (30), som mandag kom til Nassau sammen med sin mor, Carla Ferguson (51).

– Vi vet ikke hvor vi skal bo, vi vet ikke, sier Ferguson.

De har med seg en skipssekk og tre plastbokser, de fleste er fulle av klær som de fikk utdelt før de forlot det raserte hjemstedet Treasure Cay på Abaco-øyene.

Valentino Ingraham vasker klær for å få vekk salt og skitt i restene etter morens eiendom i Rocky Creek East End på Grand Bahama.
Valentino Ingraham vasker klær for å få vekk salt og skitt i restene etter morens eiendom i Rocky Creek East End på Grand Bahama. (Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB scanpix)

Regjeringen anslår at opptil 10.000 mennesker bare fra Abaco-øyene vil trenge mat, vann og midlertidige boliger. Myndighetene vurderer å bygge opp store områder med telt og konteinere slik at folk får tak over hodet mens opprydningsarbeidet pågår.

Langsomt søk

De enorme haugene med bygningsrester etter orkanen gjør det vanskelig for dem som leter etter savnede. De kan ikke bruke gravemaskiner og andre tunge maskiner, noe som gjør letingen og identifiseringen til en langsom prosess.

Sadye Francis, leder for en frivillig organisasjon, sier at det er stadig flere som ikke får dekket sine behov.

– Det gjenstår fortsatt å avdekke sannheten om hvor alvorlig ødeleggelsene er på Abaco og Great Bahamas, sier hun.

Lightbourne, som nå befinner seg i Nassau, sier at hun ikke kunne komme seg fort nok vekk fra ødeleggelsene.

– Jeg vil ikke se Bahamas på en stund. Det er stressende. Jeg vil dra til USA. Dette er et nytt kapittel. Jeg har revet alle sidene ut. Bare gi meg en ny bok å fylle, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.