Dave Brandon tok over som sjef i Toys R Us i juni 2015.

Den en gang mektige leketøysforretningen har de siste årene slitt med massiv gjeld som den forgjeves har forsøkt å restrukturere. I september ble selskapet tvunget til å søke konkursbeskyttelse i USA.

Selskapet har gjeld på 400 millioner dollar som forfaller i 2018. Men i tillegg til nedbetaling av gjeld, er det også saftige bonuser som skal utbetales.

– Ordinær praksis

Selskapet har søkt om tillatelse til å gi Brandon en kontantbonus på 12 millioner dollar, tilsvarende 100 millioner kroner. En slik bonus tilsvarer tre prosent av den massive gjeldens om forfaller neste år.

Det vil også komme i tillegg til en tilbakeholdt bonus på 2,8 millioner dollar som Brandon mottok like før selskapet søkte om konkursbeskyttelse, skriver Wall Street Journal.

Ifølge en talsperson for Toys R Us er bonusene til toppsjefen helt i tråd med vanlig praksis i restruktureringer.

– Denne typen plan er ordinær praksis for et selskap som er involvert i en restrukturering, og som i dette tilfellet belønner ansatte på alle nivåer i selskapet, sier talspersonen.

For Brandon er ikke den eneste lederen som får bonus.

Bonus med en hake

16 andre toppsjefer har krav på 20 millioner dollar, tilsvarende 166 millioner kroner, i bonuser. Men det er en hake.

Toys R Us må levere et driftsresultat før avskrivninger, såkalt ebitda, på 616 millioner dollar for hele 2017. I 2016 fikk selskapet en ebitda på 792 millioner dollar.

Selv om målet er 22 prosent lavere enn fjoråret, er det ifølge advokater fra Kirkland & Ellis veldig usannsynlig at selskapet klarer å levere en ebtida på 616 millioner dollar, ifølge Wall Street Journal.

Skulle de ikke klare å nå det målet, er det fortsatt håp for Brandon og resten av sjefene. Klarer de å levere en ebitda på 554 millioner dollar, vil de fortsatt kunne få en bonus, bare ikke like høy. Da vil Brandon kun få utbetalt seks millioner dollar, tilsvarende 50 millioner kroner.

Tatt av børs og lastet opp med gjeld

I 2005 ble Toys R Us tatt av børsen etter at det ble kjøpt opp av oppkjøpsfondene KKR og Bain Capital, og eiendomsselskapet Vornado Realty Trust. De tre selskapene tok over selskapet gjennom et lånefinansiert oppkjøp der de la 7,5 milliarder dollar i lån på bordet for selskapet, som siden har slitt med stor gjeld.

Mange hadde trodd at Dave Brandon kanskje ville ta leketøysbutikken på børs igjen, slik som han har gjort med både kommunikasjonsselskapet Valassis og pizzakjeden Domino's. I begge selskapene satt han lenge som administrerende direktør. (Vilkår)

Her er Norges første heisløse skisenter
Tett skog ødelegger god skikjøring landet rundt. I Øksendalen har Asbjørn Eggebø Næss funnet en løsning på problemet.
01:49
Publisert: