FBI og skattemyndighetene (IRS) gikk grytidlig onsdag morgen til razzia mot Baltimores demokratiske ordfører Catherine Pugh (69). Hennes hjem, kontorer i rådhuset og andre lokaliteter hun har tilknytning til ble ransaket.

Baltimores ordfører Catherine Pugh er i alvorlig trøbbel.
Baltimores ordfører Catherine Pugh er i alvorlig trøbbel. (Foto: Patrick Semansky/AP/NTB Scanpix)

Pugh gikk tidligere denne måneden ut i permisjon på ubestemt tid, offisielt for å komme seg etter en lei lungebetennelse. Dette skjedde samtidig som det begynte å brenne under bena hennes i opprullingen av en stor korrupsjonsskandale.

Bøker til besvær

I mars kom det frem at University of Maryland Medical System (UMMS), en privat nonprofit organisasjon, hadde betalt Pugh 500.000 dollar for 100.000 eksemplarer av barneboken «Healthy Holly», som hun er forfatter av. Pugh satt da i styret i UMMS. Bøkene skulle gå til syke barn i delstaten, og bokkontrakten ble ikke lagt ut på anbud.

Utbetalingene falt sammen i tid med da Pugh satt i helsekomitéen i senatet i Maryland og som ordfører i delstatshovedstaden Baltimore. Pugh hadde ikke oppgitt disse utbetalingene, og hun hadde heller ikke erklært seg inhabil i saker som gjaldt helseforetaket.

Avisen Baltimore Sun avslørte snart at to andre organisasjoner, Kaiser Permanente og Associated Black Charities, hadde betalt Pugh tilsammen 180.000 dollar for 30.000 bøker.

Saken ble ekstra pikant da trykkeriet opplyste at det kun var trykket 60.000 eksemplarer av boken, og UMMS opplyste at de aldri hadde sett snurten av én eneste av de 100.000 bøkene.

Det hjalp ikke at Pugh trakk seg fra styret i UMMS, betalte tilbake 100.000 dollar og kansellerte bokavtalen, eller at hun ba om unnskyldning for «å ha gjort noe som opprører folk».

Republikanerne i bystyret i Baltimore krever Pughs avgang. Men Pugh, som har vært ordfører siden 2016, insisterer på at hun er uskyldig og at hun kommer tilbake.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.