Flere tusen tekstilarbeidere i Bangladesh er sagt opp etter at de i flere uker har protestert i gatene med krav om høyere lønn, skriver Reuters.

Minst tre klesprodusenter i Bangladesh, som blant annet forsyner kjente europeiske merkenavn som H&M og Next, har ifølge Reuters sparket tusenvis av arbeidere i ukene etter at de deltok i omfattende protester mot dagens arbeidsvilkår.

Straffet for slagord

Babul Akhter, leder av tekstilarbeiderforbundet i Bangladesh, sier at minst 7580 arbeidere i 27 fabrikker har mistet jobben sin de siste ukene.

– Arbeidere som ropte ut slagord eller forlot fabrikker for å kreve lønnsøkninger mister nå jobbene sine, sier sjefen for et annet bengalsk fagforbund for tekstilarbeidere til Reuters.

Myndighetene i landet hevet i september i fjor minimumslønnen med opptil 51 prosent til 8000 taka per måned (rundt 810 kroner).

H&M er «dypt bekymret»

Denne ble tross omfattende protestaksjoner i januar holdt uendret. Over 50.000 arbeidere tok til gatene for å protestere mot de lave lønningene, ifølge Qz.

Fagforeningenes krav har vært en økning av minimumslønnen til 193 dollar per måned (rundt 1640 kroner).

Styreleder Harun Ur Rashid i East West Industrial Park, et av selskapene som har sparket ansatte, sier til Reuters at selskapet ikke vil gjøre noe ulovlig eller urettferdig.

– Vi vet at hvis vi gjør det så vil ikke kundene våre ta lett på det, og de vil ikke like det, sier han.

I en kommentar til Reuters sier H&M at «friheten til å organisere seg er en menneskerettighet som ikke kan forhandles bort» og at selskapet er «dypt bekymret» over de siste hendelsene i tekstilindustrien i Bangladesh.

Tekstilindustrien i Bangladesh eksporterer for 30 milliarder dollar i året, noe som utgjør 80 prosent av landets eksportinntekter. Bangladesh er verdens nest største eksportør av klær etter Kina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– De greiene her er bare helt sjukehus! DN tok en runde med hotellinvestor Petter Stordalen som snart omringer Oslo S med hoteller
02:34
Publisert: