Det er sjelden det nedsettes en «kongelig kommisjon» i Australia. Dette er forbeholdt de alvorligste sakene i samfunnet. Mandag la en kommisjon frem en granskningsrapport hvor det dokumenteres svært alvorlige lovbrudd i landets største finansinstitusjoner.

– For ofte har finansinstitusjoner som har brutt loven ikke blitt stilt til ansvar. Denne typen handlinger vil kun stanse hvis institusjonene frykter det vil bli oppdaget, fordømt og straffet, sa tidligere høyesterettsdommer Kenneth Hayne, som har ledet granskningen.

Børsverdier på over 60 milliarder australske dollar (375 milliarder kroner) har forsvunnet fra de største finansinstitusjonene siden granskningen startet for 13 måneder siden. Finanssektoren står for nesten 30 prosent av verdiene ved Sydney-børsen.

«Ødelagte liv»

Finanstilsynet og regulatorer i Australia har ikke gjort jobben sin, ifølge granskningsrapporten. Når det ble fanget opp lovbrudd i finansinstitusjonene førte det ikke til konsekvenser. Det fortsatte som tidligere og ledelsen fikk utbetalt bonuser for en jobb vel utført.

En blind pensjonist ble oppfordret til å garantere for et lån uten at det ble informert om risikoen. En kunde med Downs syndrom følte seg truet til å kjøpe et komplisert spareprodukt av et forsikringsselskap. Ansatte mottok gaver for å akseptere forfalsket lånedokumentasjon.

I fjor aksepterte Commonwealth Bank of Australia, landets største bank, en bot på 700 millioner australske dollar for hvitvasking. Banken hadde unnlatt å innrapportere over 50.000 mistenkelige transaksjoner på over 10.000 australske dollar.

Banken påsto lenge at det skyldtes en teknisk feil med minibankene. Ifølge Sydney Morning Herald hvitvasket kriminelle penger gjennom banken. Selv da bankens interne rutiner mente det kunne være penger som ble brukt til terrorvirksomhet, ble det ikke innrapportert.

– Prisen samfunnet vårt har betalt er enorm og det dreier seg ikke bare om penger. Selskaper er blitt ødelagt, og det følelsesmessige stresset og personlig smerte har ødelagt liv. Fra nå må finanssektoren endre seg, og endres for alltid, sa Australias finansminister Josh Frydenberg etter at rapporten ble lagt frem.

Det anbefales tiltaler i en rekke saker som er avdekket.

«En mørk dag»

Bankene og regjeringen har lovet å akseptere de 76 innstillingene fra granskningskommisjonen. Det betyr flere reguleringer fra tilsyn, som i langt større grad skal ha en uavhengig rolle, enn tidligere.

– Vi har ikke innfridd de høye kravene som australiere helt riktig stiller til næringen. Dette er en mulighet for oss til å nullstille og gjøre ting bedre for kundene, sa Anna Bligh, som leder Australian Banking Association, på en pressekonferanse mandag.

Det skal avholdes valg i Australia i løpet av de neste tre månedene. Bankskandalen vil bli en del av valgkampen.

– Dette er en mørk dag for den australske finanssektoren og bekrefter grådigheten i bransjen. De liberale har vist at de ikke kan stoles på til å rydde opp i bankene, sa opposisjonsleder Bill Shorten i en uttalelse.

Tidligere statsminister Tony Abbot, som var statsminister fra 2013 til 2015 da en del av lovbruddene ble begått, sa at etterforskningen har avdekket «forferdelig oppførsel».

– Det betyr ikke at hele systemet er råttent, sa han til SBS News.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Huseier: –Jeg har ikke tenkt på strømprisen siden vi fikk solcellepanelene
Kan gi 18 år med gratis strøm.
02:13
Publisert: