Obama sa under tirsdagens tale til folket at han har lovet Trump en smidig overgang, akkurat som George W. Bush gjorde for ham.

– Det er opp til oss alle å sørge for at våre myndigheter kan hjelpe oss å møte de mange utfordringene vi står overfor, fortsatte Obama i talen. Han sier videre at nasjonens politikk må reflektere «det anstendige folket» amerikanerne er.

I tillegg til å takke for de åtte årene som nasjonens president, ba han sine tilhengere gå i bresjen for å skape en ny samfunnskontrakt.

– Demokrati krever solidaritet. Til tross for alle våre forskjeller så står vi alle sammen i dette. Vi står og faller som ett, fortsatte Obama.

Obama, USAs første svarte president, påpeker at det aldri var realistisk å få et Amerika fritt for rasisme på åtte år. Han mener det har blitt bedre, men sier «vi er ikke der vi trenger å være». Obama, med klar adresse til Trumps uttalelser om å nekte muslimske innvandrere til USA, nevner videre at han selv forbyr diskriminering mot muslimske amerikanere.

– De er like patriotiske som vi er, sier Obama. 

USAs president Barack Obama vinker etter å ha holdt sin siste tale til folket før Donald Trump overtar komandoen.
USAs president Barack Obama vinker etter å ha holdt sin siste tale til folket før Donald Trump overtar komandoen. (Foto: John Gress/Reuters/NTB scanpix)

Takk

 President Barack Obama sa at tirsdagens avskjedstale var hans mulighet til å takke etter alle de hyggelige hilsenene han har mottatt i de siste ukene av sin presidentperiode.

Den avtroppende presidenten hadde så vidt begynt på talen i Chicago før publikum kom med taktfaste rop om «fire år til». Det er ikke mulig, lød svaret fra podiet. Mantraet har blitt et slagord blant mange av presidentens tilhørere, som gjerne skulle sett at han ble sittende i Det hvite hus i en periode til. Men grunnloven sier at etter to perioder, åtte år, er det ubønnhørlig slutt.

– Jeg kan ikke det, var svaret på «kravet» om fire år til.

Obama holder sin takketale i hjembyen Chicago, dit han kom som ung mann og begynte med menighetsarbeid og våknet politisk. Til stormende jubel og tonene fra U2s «City of blinding lights» åpnet han med den klassisk frasen «my fellow Americans».

– Det er godt å være hjemme. Michelle og jeg har blitt rørt av alle lykkønskningene vi har fått de siste ukene, og i kveld er det min tur til å takke dere. Våre samtaler med det amerikanske folket over hele landet og i alle lag, er det som har holdt meg inspirert og har holdt meg i gang, sa Obama til ytterligere jubel. Han kom også med kommentarer som viste direkte til både hans eget valgkampslagord og den amerikanske grunnloven.

– Endring skjer bare når vanlige folk blir involvert og engasjert og krever endring. Etter år tror jeg fortsatt på det. Det er det bankende hjertet bak ideen om Amerika. Troen på at vi alle er skapt like, med enkelte ukrenkelige rettigheter – retten til liv, frihet og til å søke lykken, sa den avtroppende presidenten og siterte dermed direkte fra den amerikanske uavhengighetserklæringen fra 1776.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.