I byen Flint – en times kjøretur vestover fra storbyen Detroit i Michigan – hadde Demokratenes presidentkandidat Joe Biden spart på et høydepunkt i valgkampen lørdag ettermiddag.

De siste ukene har Biden turnert gjennom flere vippestater, og holdt valgmøter med et fåtall plasser og bare med adgang for «drive in» – der fansen er i eller rundt bilene.

På scenen i Michigan kom Biden med alliert og tidligere president Barack Obama – som har gått uvanlig lagt de siste ukene i angrep på Donald Trump. Obama har brutt med en uskreven regel ved at han ikke nøyer seg med å støtte partiets kandidat – med å advare i lange og personlige taler mot å stemme på sin etterfølger.

Lørdag gikk Obama igjen i strupen på presidenten.

– Trump har ikke vist noe interesse for å gjøre jobben sin, eller å vise interesse for noen andre enn vennene sine, sier Obama til de fremmøtte – og ikke minst til millioner av amerikanere som ser det på tv.

– De viser at de bryr seg om staten vår og at Michigan trengs for å vinne valget, sier Heather Jakeway (nummer to fra høyre). Hun kom på arrangementet med Joe Biden og Barck Obama sammen med venninnen Julene Drysell (bak til høyre). De to mødrene hadde med barna Adeline, Piper og Railey.
– De viser at de bryr seg om staten vår og at Michigan trengs for å vinne valget, sier Heather Jakeway (nummer to fra høyre). Hun kom på arrangementet med Joe Biden og Barck Obama sammen med venninnen Julene Drysell (bak til høyre). De to mødrene hadde med barna Adeline, Piper og Railey. (Foto: Per Thrana)

Obama setter angrepet i sammenheng med at 230.000 amerikanere så langt er offer for koronaviruset.

– Resten av oss må bære konsekvensene av det. Og folk har dødd av det, sier Obama.

Et veiskille i sommer

Det er ikke uvanlig at en tidligere president møter opp i valginnspurten til inntekt for partiets kandidat, og Obama gjorde det for Hillary Clinton i 2016. Den gang var tonen langt midlere, og så ble budskapet rettet mer direkte mot Trump i mellomvalget til Kongressen i 2018 – da Obama nevnte Trump eksplisitt ved navn. Advarselen ble mye tydeligere under Demokratenes årsmøte via internett i sommer.

– Trump vil bryte ned demokratiet vårt, sa Obama i august.

Det uvanlige er at Obama gir velgerne en så direkte og knusende dom over Trump, skriver The New York Times. Og det er påfallende at ingen tidligere republikansk president – som George W. Bush – er villig til å gjøre samme jobben for Trump.

Obama har også jobbet for sin tidligere visepresident gjennom åtte år ved å delta i kampanjer for å samle inn penger, og har deltatt i politiske tv-reklamer i totalt 15 stater.

Da Joe Biden og Barack Obama ankom lørdagens folkemøte i Flint i Michigan, sto Biden-fans på en lang rekke og jublet langs veien.
Da Joe Biden og Barack Obama ankom lørdagens folkemøte i Flint i Michigan, sto Biden-fans på en lang rekke og jublet langs veien. (Foto: Per Thrana)

«Michigan trengs for å vinne»

I Flint var Obama igjen ute etter å få flere unge og svarte amerikanere til å delta i valget. Og han snakket om hvordan håndteringen av koronakrisen har rammet økonomien og helsevesenet.

På gaten utenfor arrangementet sto mange Biden-fans som ikke kom inn, og fulgte talene til Obama og Biden på avstand.

Heather Jakeway (47) stemte allerede for to uker siden, men sier det er viktig for henne personlig å stille opp.

– For å vise støtte til Biden, og redde demokratiet vårt, sier Jakeway.

Hun og venninnen Julene Drysell er fra Flint, og de to mødrene har tatt med barna Adeline, Piper og Railey.

– Hva betyr det at Biden og Obama kommer hit samtidig?

– De viser at de bryr seg om staten vår og at Michigan trengs for å vinne valget.

– Tror dere Biden kan vinne?

– Ja, vi er veldig håpefulle, Jakeway.

– Jeg hørte om dette fredag kveld på vei fra Nord-Carolina, og bestemte at jeg måtte hit. Barack Obama var den første presidenten jeg stemte på,. Nå er jeg både redd og skremt, men tror Biden kan vinne, sier T. Turner.
– Jeg hørte om dette fredag kveld på vei fra Nord-Carolina, og bestemte at jeg måtte hit. Barack Obama var den første presidenten jeg stemte på,. Nå er jeg både redd og skremt, men tror Biden kan vinne, sier T. Turner. (Foto: Per Thrana)

Koronakrisen får dominere

Den første Obamas fem taler i valgkampen holdt han alene i Philadelphia i vippestaten Pennsylvania for ti dager siden.

– Demokrati fungerer ikke dersom ledere lyver hver dag, sa Obama på det første møtet.

Han fulgte opp med to opptredener i Florida – også en nøkkelstat i valget. Lørdagens to opptredener i Michigan er de eneste Obama og Biden holder sammen.

Obama har brukt mest tid på å kritisere Trump-administrasjonens koronahåndtering, mens krisen eskalerer i høyt tempo. Fredag denne uken passerte USA for første gang 100.000 nye smittetilfeller på én dag.

I Florida raste Obama mot Trumps egne valgmøter med tusenvis av fans som står tettpakket og uten maske.

– Hva er hans sluttpoeng? At folk er lei av korona, sa Obama om Trump.

– Han er sjalu på mediedekningen av korona, sa Obama.

Trump fulgte åpenbart med og tvitret midt under direktesendingen fra Florida.

Fox News sender fra Obamas folketomme, falske tale for Biden, en mann han knapt kunne gi støtte, skrev Trump i Twitter-meldingen.

Utenfor valgmøtet i Flint i Michigan møtte Biden-supportere opp for å støtte kandidaten sin – og ikke alle fulgte reglene om å bruke munnbind.
Utenfor valgmøtet i Flint i Michigan møtte Biden-supportere opp for å støtte kandidaten sin – og ikke alle fulgte reglene om å bruke munnbind. (Foto: Per Thrana)

Gir seg selv kallenavn

Obama har også forsøkt seg på en uvanlig spøkefull tone til ham å være. I Philadelphia snakket Obama om en avsløring fra The New York Times om at Trump personlig har hatt en bankkonto i Kina gjennom flere år.

– Hør her, kan du forestille deg om jeg hadde hatt en kinesisk bankkonto da jeg stilte som presidentkandidat? Tror du Fox News ville ha vært litt bekymret for det? De ville ha kalt meg «Beijing Barry», sa Obama.

Ogsåp i Michigan gjorde Obama narr av Trump, fordi Trump har sammenlignet folkemengdene i egne folkemøter med oppmøtet rundt Biden og Obama – som har store begrensninger grunnet viruset.

USAs tidligere president Barack Obama med Joe Biden i Flint, Michigan, lørdag.
USAs tidligere president Barack Obama med Joe Biden i Flint, Michigan, lørdag. (Foto: Jim Watson, AFP, NTB)

– Hva er hans besettelse av folkemengder? Kom ikke folk i bursdagens hans da han var liten, spurte Obama til de fremmøtte.

Ifølge Obamas mangeårige politiske rådgiver David Axelrod, som i dag er kommentator blant annet på CNN, har Obama hatt stor glede av rampelyset.

– Han har det rett og slett veldig bra der ute, som en fyr med mye materiale å jobbe med og som har ventet lenge med å dele det, sier Axelrod til The New York Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.