Tidligere president Barack Obama samlet supportere av Joe Biden på en parkeringsplass i Philadelphia i vippestaten Pennsylvania onsdag. De som hadde fått billett deltok i en «drive in» og hørte fra bilen når Obama ga en nådeløs dom over jobben til etterfølger Donald Trump.

– Dette er ikke noe realityshow. Dette er «reality» – virkeligheten. Resten av oss må leve med konsekvensene av at han ikke tar jobben seriøst, sa Obama.

Tidligere president Barack Obama i Philadelphia onsdag.
Tidligere president Barack Obama i Philadelphia onsdag. (Foto: Kevin Lamarque/Reuters/NTB)

– Demokrati fungerer ikke dersom ledere lyver hver dag, sa Obama.

Arrangementet var Obamas første tale til støtte for Demokratenes kandidat Biden – Obamas tidligere visepresident gjennom åtte år. Obama advarte velgerne mot å slå seg til ro med gode meningsmålinger for Biden.

Obama har, ifølge CNN, kastet seg inn i valginnspurten for Biden for å få latinamerikanere, svarte og unge velgere til å stemme.

«Beijing Barry»

Obama kastet seg også på nyheter fra de siste dagene ved å vise til en New York Times-artikkel som avslørte at Trump har en privat bankkonto i Kina.

Tidligere president Barack Obama samlet små og store supportere av Joe Biden på en parkeringsplass i Philadelphia i vippestaten Pennsylvania onsdag.
Tidligere president Barack Obama samlet små og store supportere av Joe Biden på en parkeringsplass i Philadelphia i vippestaten Pennsylvania onsdag. (Foto: Matt Slocum/AP/NTB)

– Hvordan er det mulig? En hemmelig bankkonto i Kina, spurte Obama, og fortsatte:

– Hør her, kan du forestille deg om jeg hadde hatt en kinesisk bankkonto da jeg stilte som presidentkandidat? Tror du Fox News ville ha vært litt bekymret for det? De ville ha kalt meg «Beijing Barry», sa Obama.

– Det er ikke bra å ha en president som skylder en masse penger til folk i utlandet, sa han.

«Kommer ikke til å beskytte oss»

Så hamret Obama løs på Trump-administrasjonens håndtering av koronaviruset – med 220.000 døde i USA hittil.

Dette skiller Biden og Trumps reklamer
Rekordsummer til reklame i presidentvalget: – Er det bra for demokratiet? Jeg vet ikke, sier reklameskaper.
02:40
Publisert:

– Åtte måneder inn i denne pandemien øker antall smittede igjen. Donald Trump kommer ikke plutselig til å beskytte oss. Han kan ikke en gang ta nødvendige tiltak for å beskytte seg selv, sa Obama.

Denne uken sa Trump at han ikke ville ha gjort mye anderledes – «not much».

– Virkelig? «Not much»? Ikke noe du kan komme på som ville ha hjulpet folk for å holde sine kjære i live, spurte han.

Får ros – fra sine egne

Trump kommenterte ikke Obamas tale direkte, men sendte en Twitter-melding senere på kvelden og gikk indirekte i rette med Obamas mange utfall om at det vi hører daglig fra Det hvite hus ikke er normalt.

Tidligere på kvelden, da Obama talte, sendte Trump ut en video om at han var på vei til et valgkampmøte i North Carolina.

Obama høstet mye ros fra sine egne etter det personlige angrepet i Pennsylvania. Blant dem var tidligere rådgiver for Obama og ekspertkommentator på CNN, David Axelrod, ga tommel opp etter talen.

**(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.