Catalonias innenriksminister Jouaquin Forn sier til radiostasjonen RAC 1 at angrepet i Cambrils er utført på samme måte som det i Barcelona åtte timer tidligere. Han gir ingen nærmere detaljer.

Fredag morgen var status at 13 mennesker ble drept og over 100 ble såret i bilangrepet i Barcelona. Tilstanden er kritisk for 15 og alvorlig for ytterligere 23, og det er ventet at dødstallet kan stige. Blant de drepte er tre tyskere og en belgier identifisert så langt.

Den øvre delen av Las Ramblas bærer fortsatt preg av torsdagens terrorhandling, der en hvit varebil sikksakket nedover midtrabatten for å treffe flest mulig mennesker.

Nytt angrep

Bare timer senere kom meldinger om et nytt angrep. Fem menn i en hvit Audi A3 forsøkte seg på en lignende terrorhandling i havnebyen Cambrils, men ble skutt og drept av politiet.

Politikilder sier at flere hadde bombebelter som ble detonert av spesialister fra antiterrorgruppen. Seks sivile og en politimann ble såret i Cabrils.

Mannen som kjørte den leide varebilen i Barcelona, er stadig på frifot, mens to andre personer er arrestert, en fra den spanske enklaven Melilla i det nordlige Afrika og en fra Marokko. Politiet har ikke sagt noe om deres rolle i terroraksjonen. De to ble pågrepet i byene Ripoll og Alcanar. I den sistnevnte byen var det torsdag kveld en gasseksplosjon som politiet granske nærmere.

Hovedgaten Las Ramblas er stadig stengt. Politiets etterforskere er langt fra ferdig, og det er et omfattende oppryddingsarbeid som må gjøres i gatebildet. Knust glass, blodspor, opprevne klær og ødelagte barnevogner må fjernes.

Politiet gjennomsøker fortsatt gater og oppganger på jakt etter flere gjerningsmenn.

Sorg

Spanias statsminister Mariano Rajoy dro straks til Barcelona da nyheten om angrepet spredte seg.

– Vi står sammen i sorgen. Og vi er fast bestemt på å overvinne dem som vil knuse våre verdier og vår måte å leve på, sa Rajoy i en direktesendt fjernsynstale.

De drepte og sårede kommer fra 24 land, en gjenspeiling av at Barcelona er et av verdens fremste turistmål. Las Ramblas er rangert høyt blant de aller mest kjente avenyer, på linje med Champs Elysee og Fifth Avenue.(Vilkår)

Politimenn undersøker området hvor dødsbilen endte ferden.
Politimenn undersøker området hvor dødsbilen endte ferden. (Foto: JOSEP LAGO/AFP/NTB Scanpix)
Dødsbilen taues vekk fra La Rambla.
Dødsbilen taues vekk fra La Rambla. (Foto: Sergio Perez/Reuters/NTB Scanpix)
Politiet sperret av store deler av Barcelona sentrum. Her venter folk på å komme til sine leiligheter.
Politiet sperret av store deler av Barcelona sentrum. Her venter folk på å komme til sine leiligheter. (Foto: STRINGER/Reuters/NTB Scanpix)
Voldsomme branner i Portugal
Tørke gjør at skogbrannene fortsetter å herje i Portugal.
00:32
Publisert: