Torsdag ble det satt punktum for sommerens store overgangssaga i fotballen. Ett år etter at Manchester United hentet tilbake Paul Pogba for 920 millioner kroner fra Juventus – fire år etter at han gikk for åtte millioner kroner motsatt vei – har franske Paris Saint-Germain (PSG) mer enn doblet verdensrekorden.

Brasilianske Neymar er hentet til den franske hovedstadsklubben for 222 millioner euro, over to milliarder norske kroner.

– Jeg er ekstremt fornøyd, sa Neymar da overgangen ble kjent.

25-åringens forflytning fra Barcelona til Paris har vakt blandede reaksjoner. The Guardian stusser blant annet over hvordan overgangen kunne finne sted under «Financial Fair Play»-regelverket, som regulerer hvor mye underskudd klubbene har lov til å gå med.

718 års sparing

«RIP fotball», «avskyelig» og «et salg av fotballsjelen» er noen av kommentarene som preger kommentarfeltene på en rekke nettsteder fredag, men den gigantiske overgangssummen har også vært en gavepakke til fotballentusiaster som liker å sette overganger i sammenheng.

Under emneknaggen #NeymarMaths Flere har flere levert inn bidrag, blant annet til BBC, over hvordan overgangssummen kunne blitt brukt på en annen måte.

  • Om du sparer 1000 pund om dagen, som de færreste trolig kan, kan du få råd til Neymar om 718 år.
  • Du kan slette gjelden til land som Tonga, Fiji, Vanuatu eller Haiti.
  • Du kan betale en årslønn for samtlige spillere på baseballaget New York Yankees. Om du foretrekker amerikansk fotball og heller velger New England Patriots – vinnerne av årets Super Bowl i USA – vil du fortsatt ha penger igjen.
  • Du kan kjøpe ti av de russiske jagerflyene Sukhoj Su-24.
  • Du kan kjøpe nok spagetti til å dekke Barcelonas gater.
  • Du kan klone 153 «nye» Neymar, ut ifra summen det anslås å koste å klone et menneske.

–Ikke sunt for fotballen

Manchester United og manager José Mourinho sto bak den forrige rekorden. Portugiseren mener ikke overgangen er dyr i seg selv, men frykter mer konsekvensene den kan få.

– En spiller blir dyr når dyr når prisen går opp på et visst nivå og kvaliteten ikke følger etter. Både Pogba og Neymar er gode spillere, og PSG har utvilsomt sett Neymars kommersielle verdi. Jeg er mer bekymret for at flere spillere kommer til å bli solgt for 100, 80 og 60 millioner pund på grunn av dette, sa Mourinho på en pressekonferanse torsdag.

Viasat-kommentator Petter Veland, som er ekspert på spansk fotball, håper overgangsrekorden blir stående en stund. Han påpeker samtidig at denne overgangen skiller seg ut.

– Overgangen er et resultat av at én klubb har bestemt seg for å «sprenge banken» ved å utløse Neymars utkjøpsklausul i kontrakten, ikke av at to klubber har forhandlet seg frem til at Neymar er verdt 222 millioner euro. Svært få klubber har mulighet til å holde på slik. Det ville heller ikke vært sunt for fotballen, sier Veland til DN.

Verdien på den britiske TV-avtalen, premiepenger fra Mesterligaen, inntog av arabiske eiere og investorer fra Russland, er flere eksempler på de «sinnssyke summene» som rører seg i fotballverden i øyeblikket, mener Veland.

– Jeg er ikke imot overgangen, gitt at PSG har råd til å betale den. Hvis det derimot viser seg at påstanden om pengene kommer fra et selskap med bindinger til myndighetene i Qatar, så er det mer problematisk. Financial Fair Play setter begrensninger for hvordan klubbene kan opptre, men regulerer ikke at stater er aktører. Hvis det blir akseptert at Qatar har vært delaktige, er det ingenting som hindrer Russland, Kina, Aserbajdsjan – eller Norge og Sverige – å gjøre det samme. Da er vi ute på ville veier, sier han.

Fransk latter

Tilbake i Frankrike har nyheten om PSGs storkjøp er blitt møtt med humor av andre i den franske toppdivisjonen Ligue 1. Klubben Guingamp, som endte på tiendeplass forrige sesong, reagerte slik når den øynet muligheten til at Neymar kanskje gjorde sin franske debut på akkurat deres hjemmebane. Deres stadion tar 17.000 tilskuere – 70.000 færre tilskuere enn Neymar er vant til å spille foran i Barcelona.

https://twitter.com/EAGuingamp/status/892678914706898944

Også her hjemme har det blitt spøkt med økonomien i internasjonal fotball sammenlignet med norske forhold. Etter Hødds cuptriumf i 2012 og påfølgende kvalifisering til Europaligaen i 2013, risikerte sunnmøringene å møte russiske Anzhi Makhachkala. Der spilte den kamerunske superstjernen Samuel Eto'o med en ukelønn på 3,2 millioner kroner – mindre enn hele Hødds årsbudsjett til spillerlønninger.

Hødd røk i stedet ut i andre kvalifiseringsrunde for Aktobe fra Kasaksthan.(Vilkår)


Norsemanfavoritt: – Konkurransen har aldri vært tøffere
Norseman er kjent som ett av verdens hardeste triatlon. Deltakerne skal gjennom 3,8 km svømming i Eidfjord, 18 mil på sykkel over Hardangervidda og et maraton, 42 km, til mål på Gaustatoppen.
01:60
Publisert: