LG Energy Solution (LGES) gjør seg klar til å bli børsnotert ved Seoul-børsen i slutten av januar, i den største børsnoteringen i landets historie. Selskapet vil gå inn på listen som Sør-Koreas nest mest verdifulle børsnoterte selskap – bak Samsung Electronics.

Inn i historiebøkene

LG Energy Solution er en del av LG-gruppen, som i mange år har konkurrert med Samsung i Sør-Korea. Selskapet er blitt skilt ut fra LG Chem i forkant av den kommende børsnoteringen. Morselskapet vil fortsatt sitte med 81,8 prosent av aksjene etter børsnoteringen.

Emisjonen går inn i historiebøkene med en overtegning på 2023 ganger tilgjengelige aksjer fra institusjonelle investorer, ifølge Korea Joong Ang.

«Det var en etterspørsel på 15,2 billiarder (begrepet kvadrillion, benyttes i den korte skalaen av store tall, ifølge Wikipedia, red anm.). Dette er Sør-Koreas første tosifrede billiard-etterspørsel», sier selskapet i en pressemelding.

Dette beløpet tilsvarer 111.450 milliarder kroner – tilsvarende mellom ni og ti oljefond med dagens verdi.

Interessen for å delta har ført til at kursene på andre store teknologiselskaper har falt ved Seoul-børsen de siste dagene.

Her har Tesla i det stille tatt første bit av et nytt gigantmarked
Elon Musk er på vei inn i strømmarkedet i kuldeherjede Texas.
00:60
Publisert:

– Børsemisjonen vil være som et svart hull, og legger begrensninger på andre store selskaper som inngår i hovedindeksen, sier analytiker Kim Yong-koo hos Samsung Securities til Korea Times.

I årets to første uker har investorer solgt aksjer for 9400 milliarder won ved den lokale børsen. Den teknologitunge Kosdaq-indeksen falt med 7,7 prosent de to første handelsukene. Den vanligvis så positive januareffekten er uteblitt.

Det antas at børsverdien på selskapet vil ligge på rundt 100.000 milliarder won (735 milliarder kroner) når handelen starter den 27. januar.

Global gigant

LG Energy Solution er blitt en gigant på kort tid. På kundelisten står elbilprodusentene Tesla, General Motors, Volkswagen og over 15 andre kjente bilprodusenter. Selskapet har en markedsandel på over 20 prosent i det globale elbilmarkedet.

– Vi setter pris på institusjonelle investorer fra inn- og utland som vurderte potensialet til LG Energy Solutions for en bærekraftig fremtid. Vi vil strebe etter å bli et troverdig og elsket selskap av kundene, sa konsernsjef Kwon Young-soo i forrige uke på en pressekonferanse.

Målet er å bli den største batteriprodusenten i verden – en posisjon som kinesiske CATL har, med en markedsandel på 29 prosent.

Totalt vil selskapet få inn rundt 90 milliarder kroner i emisjonen. Dette er midler som skal settes inn for å ekspandere og bygge nye fabrikker nærmere kundene i Europa og USA.

– Vi har en større kundebase og er ikke kun begrenset til Kina. CATLs vekst har i det store og hele være begrenset til Kina, sa konsernsjef Kwon Young-soo på en pressekonferanse i forrige uke før startskuddet for emisjonen gikk.

Selskapet har en ordrebok verdt 260.000 milliarder won (1900 milliarder kroner), ifølge børsprospektet.

Ny batteriteknologi

LG Energy Solutions vurderer å bygge en batterifabrikk i USA sammen med den japanske bilprodusenten Honda, og planlegger å ansette over 10.000 nye arbeidere i USA.

Selskapet har hintet om å bygge en ny gigafabrikk i Europa sammen med en partner. Dette kommer i tillegg til utbyggingen av en heleid fabrikk i Polen, som er den største batterifabrikken i Europa.

Den sørkoreanske konkurrenten SK Innovation har nylig skilt ut batterivirksomheten i et eget selskap og planlegger børsnotering. SK har også massive globale ekspansjonsplaner sammen med Ford. Målet er å øke dagens batteriproduksjon på 40 GWh årlig, til over 500 GWh i 2030.

De sørkoreanske batteriprodusentene regner med å kunne starte masseproduksjon av faststoffbatterier (ASSB). Disse har en rekke fordeler, blant annet raskere lading, de er mer fleksible, og skal kunne redusere batteriprisene.

Nye produktmarkeder skal også inntas, blant annet batterier for elektriske passasjerfly.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.