Mennesker har satset alt de har, noen har lånt store beløp, og en person begikk en forbrytelse. Alt fordi de trodde på den pensjonerte bankmannen «Kurt» som lokket med at 10.000 kroner skulle bli 100.000 eller en million i løpet av noen dager, skriver Sveriges Television (SVT).

«Kurt» hevder ifølge SVT at han sammen med noen andre har bankkontoer i utlandet med mange milliarder kroner som skal stamme fra vellykket valutavirksomhet, tomtehandler eller handel med obligasjoner.

SVT-programmet «Uppdrag granskning» har vært i kontakt med mange av personene som har satset penger i den såkalte virksomheten opp gjennom årene – totalt over 100 millioner svenske kroner. Flere av dem har overført flere millioner kroner siden alt startet i 2001. En mann satset alt han eide, over fire millioner svenske kroner. Da han døde for ti år siden, etterlot han seg kun gjeld. Bare i år har flere personer satset millionbeløp.

Flere av dem som har satset penger, skammer seg over at de har latt seg lure, men sier de trodde på ham nettopp fordi han var bankmann.

Etterlyst internasjonalt i 2004

– Dette følger investeringsbedragerienes opplegg til punkt og prikke fra a til å. Denne fremgangsmåten er jo modus operandi, lærebokens første side. Det er slik det foregår, sier Jan Olsson, bedrageriekspert hos politiet, til SVT.

«Kurt» ble anmeldt mistenkt for bedrageri i 2004, men hadde da forlatt Sverige og blir etterlyst internasjonalt. Da han kom tilbake i 2008, startet en etterforskning som imidlertid ble avsluttet på grunn av foreldelse.

I avhør hos politiet sier «Kurt» at han sammen med sin familie har satset 30 millioner svenske kroner på virksomheten, blant annet hele sin tjenestepensjon fra Handelsbanken på 14 millioner kroner. Til «Uppdrag granskning» sier «Kurt» at alle vil få tilbake pengene sine når «virksomheten» er i boks.

Selv hevder han at han ikke har tjent ett øre på dette, og peker ut en annen person ved navn Michael som hovedmann. Ifølge «Uppdrag granskning» skal det svenske Skatteverket i 2015 ha oppdaget hundrevis av innskudd på totalt 15 millioner kroner på Michaels svenske bankkonto, penger som det er mulig å koble til «Kurt».

«Uppdrag granskning» har ikke lykkes med å oppnå kontakt med Michael.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.