NHO er også bekymret over Trumps skroting av handelsavtaler. 

Tore Myhre, leder av internasjonal avdeling i NHO, mener det nå er ekstra viktig for Norge å være offensive og få på plass bilaterale handelsavtaler. Spesielt med britene, men også med landene i Asia nå som stillehavsavtalen TPP er skrotet.

– Vi oppfordrer til fortgang i forhandlingene med land som Japan og India, sier Myhre.

Trumps trang til å beskytte USA for utenlandsk konkurranse kan true norske arbeidsplasser, ifølge administrerende direktør Olaf Thommessen i Bedriftsforbundet.

– Det er grunn til å frykte tollbarrierer med Trump. Proteksjonisme i USA vil ramme norske bedrifter som eksporterer til USA. Hvis Trump fortsetter med å beskytte hjemmemarkedet, vil det redusere norsk eksport, bidra til lavere omsetning og true norske arbeidsplasser, sier Thommessen.

Direktør Olaf Thommessen i Bedriftsforbundet er redd det blir vanskeligere for norske bedrifter å eksportere til USA med Donald J. Trump.
Direktør Olaf Thommessen i Bedriftsforbundet er redd det blir vanskeligere for norske bedrifter å eksportere til USA med Donald J. Trump. (Foto: Elin Høyland)

Bedriftsforbundet har om lag 4.000 medlemmer blant små- og mellomstore bedrifter. Det er spesielt sjømatnæringen, olje, offshore og it som bør bekymre seg mest for trenden i USA, ifølge Thommessen.

– Rundt 70 prosent av norsk næringsliv består av små bedrifter. Norge har et lite hjemmemarked med kun fem millioner innbyggere og er avhengig av internasjonal handel, sier Thommessen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.