Det er 23 år siden Handelshøyskolen BI, som en av de første internasjonale handelshøyskoler, inngikk et samarbeid med et kinesisk universitet. Over 2500 ledere har tatt en Executive MBA på deltid ved Fudan University School of Management i Shanghai.

Natt til mandag la Financial Times frem den årlige kåringen over verdens 100 beste ledelsesprogrammer (Executive MBA) ved handelshøyskoler. Samarbeidet mellom BI og Fudan har resultert i en 27. plass.

Kinesisk dominans

Syv av de ti beste programmene er i Kina. Ifølge BI er deler av suksessformelen samarbeidet med kinesiske institusjoner.

– En sentral oppgave i vårt samarbeid er å samle forskjellige perspektiver fra våre land, sier rektor ved BI, Inge Jan Henjesand.
– En sentral oppgave i vårt samarbeid er å samle forskjellige perspektiver fra våre land, sier rektor ved BI, Inge Jan Henjesand. (Foto: Fredrik Bjerknes)

– Samarbeid med internasjonale toppskoler tilbyr det beste fra to eller flere skoler og er helt klart fremtiden for programmer som konkurrerer globalt. En sentral oppgave i vårt samarbeid er å samle forskjellige perspektiver fra våre land og å lære av hverandre gjennom kunnskapsdeling og innovasjon, sier rektor ved BI, Inge Jan Henjesand.

De som tar BI-Fudan-programmet kan vente en lønnsøkning på 107 prosent – kun slått av Yales Executive MBA-program Shanghai Jiao Tong University, ifølge FT-undersøkelsen.

Siden debuten på listen i 2013 har BIs kinesiske Executive MBA-program klatret fra en 54. plass. Ifølge Henjesand er det samme modell som anerkjente universiteter som Insead, Stern School of Business og HEC Paris benytter.

Rangeringen fra Financial Times er den mest prestisjefylte, ifølge Henjesand.

– Det sies at det finnes mer en 15.000 handelshøyskoler i verden. Å være rangert så høyt på denne rangeringen, som retter seg mot executive segmentet, betyr mye for Handelshøyskolen BIs internasjonale renommé, sier BI-rektoren.

Slagordet for Fudan-programmet er «best of both» (beste fra begge).

– Programmet kombinerer på mange måter kinesisk ledelseskultur med norske ledelsesverdier og den norske modellen. Samarbeidet har satt oss i stand til å hjelpe ledere og norske bedrifter med å forstå hvordan de skal forholde seg til Kina, kinesiske kunder, samarbeidspartnere og konkurrenter, sier BI-rektor Henjesand

– Vil gjøre mer

Financial Times rangerer programmene basert på 16 ulike indikatorer, som blant annet lønn, lønnsutvikling, karriereutvikling og skolens faglige profil.

Næringslivsavisen vurderer også andelen internasjonale og kvinnelige studenter og faglige ressurser, i tillegg til internasjonal kursgjennomføring. Betydningen av forskning er også en del av den årlige rangeringen.

– Rangeringen er viktig for at vi skal være attraktive overfor de beste nasjonale og internasjonale fagpersonene, studentene og næringslivsaktørene. Rangeringen gjør oss også til en mer attraktiv samarbeidspartner med de beste handelsskolene i verden, sier Henjesand.

BIs norske ledelsesprogram ligger på en 89. plass – tre plasser bak det konkurrerende MBA-programmet fra Norges Handelshøyskole.

– Hvor er forbedringspotensialet for BI i Norge?

– For Executive MBA markedet handler det for BI om å bli enda mer attraktiv på den internasjonale arenaen, og å utvikle vår rolle som en solid karrierepartner for kandidater i et skiftende internasjonalt arbeidsmarked. Å utvikle utdannelsesprogram på dette nivået sammen med internasjonalt ledende skoler vil vi gjøre mer av i fremtiden, sier BI-rektor Inge Jan Henjesand.

HEC Paris, som har ledelsesprogrammer i Kina og Qatar, topper oversikten. De har skjøvet vinneren fra de siste tre årene, Kellogg-programmet ved HKUST Business School i Hongkong til en annenplass.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.