Det har vært motstridende meldinger om hva slags avtale EU-topplederne er villige til å gå med på.

Etter en lang arbeidsmiddag er EU-toppene enige om et nytt brexit-tilbud til May.

Storbritannias statsminister Theresa May hadde bedt EU gå med på en utsettelse av brexit med tre måneder til 30. juni.

Ifølge Politico ble EU-toppene enige om at man er åpne for å utsette brexit til 22. mai - dagen før EU-parlamentsvalget, såfremt en brexitavtale godtas i Underhuset i neste uke.

Politico siterer den siste avtaleskissen, og skriver videre at Storbritannia må komme med et forslag til hvordan veien videre blir før 12. april dersom brexitavtalen ikke godtas. Dersom ikke May klarer det, blir det brexit da.

Disse opplysningene bekreftes av EU-president Donald Tusk i en Twitter-melding torsdag kveld.

May ble spurt ut

Stats- og regjeringssjefene diskuterte først saken med den britiske statsministeren i drøyt halvannen time torsdag ettermiddag.

Tonen under utspørringen skal ifølge diplomater ha vært respektfull, men tøff.

Deretter ble May sendt på dør, slik at de øvrige medlemslandene kunne fortsette diskusjonen uten henne.

Hemmelig forslagstekst

Da May hadde forlatt rommet, ble en vedtaksforslag lagt fram for lederne.

Denne forslagsteksten ble holdt strengt hemmelig fram til møtet. Men da utkastet ble lagt fram for lederne, tok det bare minutter før det var lekket til en rekke medier.

«Det europeiske råd forplikter seg til å enes om, før 29. mars 2019, en forlengelse til 22. mai 2019, forutsatt at utmeldingsavtalen godkjennes av Underhuset neste uke», lød teksten.

Videre ble det gjort klart at 22. mai er siste frist:

«Gitt at Storbritannia ikke har til hensikt å holde valg til EU-parlamentet, er ingen forlengelse mulig etter den datoen.»

Mulig totrinnsrakett

Men forslagsteksten ble raskt revet i stykker. Og for første gang siden den britiske folkeavstemningen i 2016 begynte samholdet om brexit mellom de europeiske lederne på toppmøtet for alvor å slå sprekker.

Politico melder at en ny forslagstekst nå er lagt fram der EU foreslår å utsette brexit til 7. mai, men uten å stille krav om at utmeldingsavtalen må vedtas av Underhuset først.

Varsler Storbritannia innen 11. april at landet har til hensikt å delta i valget til nytt EU-parlament, foreslås det videre, lover EU ifølge utkastet å vurdere saken på nytt.

I det siste utkastet ble imidlertid datoene igjen endret - til 12. april og 22. mai.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.